Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Yemen: Situația umanitară este "catastrofală" la Aden (Crucea Roșie)

7 apr. 2015,, 19:20   Externe
4868 1

Foto: agerpres.ro

Situația umanitară din Yemen este 'foarte critică', 'catastrofală' cu precădere la Aden, al doilea oraș al țării, scenă a unor lupte zilnice între partizanii și adversarii președintelui yemenit, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Crucii Roșii, informează AFP.

'Situația umanitară este foarte critică în Yemen, țară care importă 90% din produsele sale alimentare', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) la Sanaa, Marie-Claire Feghali.

Pe lângă legăturile aeriene și maritime întrerupte, infrastructura acestei țări a fost puternic afectată de lupte, de la declanșarea, la 26 martie, a raidurilor aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită, a subliniat Feghali.

'Minim ce se poate spune este că situația este catastrofală' la Aden, mare oraș portuar din sud, unde "războiul a acaparat toate colțurile orașului', a spus Feghali. Din cauza intensității luptelor, cei mai mulți dintre cei 800.000 de locuitori 'nu pot nici măcar să plece', a subliniat aceasta.

'Pe stradă rămân uneori cadavre abandonate, nimeni nu se poate aventura să le ia de acolo', a spus Marie-Claire Feghali, subliniind de asemenea că 'orașul duce lipsă de alimente esențiale, de apă și de electricitate'.

'Situația este și mai gravă în domeniul sănătății. Echipele medicale și materialul chirurgical lipsesc din spitale, care duc lipsă și de personal medical', a precizat purtătoarea de cuvânt a CICR.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a solicitat săptămâna trecută, fără succes, o pauză umanitară pentru a putea aduce ajutoare în Yemen.

Circa 48 de tone de medicamente și kituri chirurgicale așteaptă undă verde pentru a fi expediate în Yemen cu avionul sau pe cale maritimă, potrivit CICR, gata de asemenea să trimită corturi, generatoare și echipamente pentru repararea rețelelor de apă avariate.

Luptele, care s-au concentrat în ultimele zile în sudul Yemenului, au făcut începând de duminică cel puțin 159 de morți, dintre care 63 la Aden, potrivit unui bilanț elaborat de AFP pe baza mai multor surse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?