Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Modificările propuse la Codul audiovizualului au un caracter restrictiv – opinie (VIDEO)

7 apr. 2015,, 15:02   Societate
2843 1

Modificările propuse la Codul audiovizualului au un caracter restrictiv – opinie
Foto : noi.md

Înainte de a promova proiectul de lege care vizează interzicerea propagandei televizate, guvernanții ar trebui să consulte opiniile radiodifuzorilor și a ONG-urilor media. De această părere este directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, care a explicat pentru NOI.md că prevederile proiectului propus vor duce la îngrădirea libertății de exprimare.

În opinia lui Gogu, sistarea retransmiterii unor posturi străine pe teritoriul țării noastre este o măsură radicală, care va provoca reacții aprinse în societate. Din acest considerent, spune interlocutorul, e nevoie de o sancționare graduală a posturilor care sfidează normele deontologice și, în același timp, de o majorare a amenzilor existente.

„Considerăm că securitatea informațională trebuie asigurată în condițiile în care avem situația din Ucraina, iar Federația Rusă este foarte bine pregătită în acest război informațional. Putem spune că are loc o ofensivă în statele din vecinătate. Aici trebuie să se facă ceva, doar că înainte de a adopta orice măsură, ar trebui să se discute, să ținem cont de experiențele statelor europene. Cred că ar trebui să fie găsit un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare, accesul la informație, pe de o parte, și asigurarea securității naționale, pe de alta”, a precizat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Potrivit lui Nadine Gogu, în cazul în care se va recurge totuși la sistarea transmiterii unor posturi de televiziune, autoritățile vor trebui să vină cu alternative pentru anumite categorii de public, cum ar fi vorbitorii de limba rusă.

O altă prevedere a proiectului, care trezește îngrijorarea ONG-urilor din domeniul mass-media, se referă la încercarea de a filtra informația prezentată în buletinele de știri și emisiuni. Astfel, moderatorii emisiunilor televizate ar putea fi obligați să oprească discuția dacă invitatul aduce acuzații nefondate.

„În cazul în care o astfel de inițiativă va trece, moderatorii de emisiuni vor fi nevoiți să întrerupă invitatul în anumite circumstanțe și ce iese atunci? Nu spui asta pentru că nu ai probe, nu spui cealaltă pentru că nu ai decizia instanței. Ce fel de emisiuni mai facem atunci? Le închidem pe toate și gata”, a menționat Nadine Gogu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?