Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În regiunea Odessa a fost creată Rada Populară a Basarabiei

7 apr. 2015,, 14:15   Externe
7755 12
Foto: golos.ua
În regiunea Odessa a apărut "un organ reprezentativ pentru protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei". Decizia de fondare a structurii a fost luată ieri la Odessa, în cadrul şedinţei de fondare a Radei Populare a Basarabiei (RPB), informează agenţia "Infotag" cu referire la presa locală.

La şedinţă au participat circa 100 de delegaţi – reprezentanţi ai şapte comunităţi-cheie – moldovenească, bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă şi poloneză, inclusiv deputaţi ai consiliilor locale, activişti şi jurnalişti.

În calitate de oaspeţi străini, la şedinţă au fost prezenţi liderul Partidului "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, liderul aripii tinere a partidului "Ataka", Svetoslav Proinov (Bulgaria).

Preşedinte al Radei a fost ales preşedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, care a spus că RPB îşi vede misiunea în faptul ca Basarabia să obţină "statut de autonomie cultural-naţională".

"Popoarele noastre trebuie să fie demn prezentate în viaţa politică şi economică a Ucrainei, comunităţile noastre trebuie să influenţeze deciziile ce vizează regiunea noastră", a spus el.

La finele şedinţei delegaţii au adoptat "Manifestul Radei Populare a Basarabiei" în care se menţionează: "Noi sîntem patrioţii ţării noastre şi de noi depinde viitorul. Rada Populară este noua formă de autoorganizare a basarabenilor. Vocea noastră va fi auzită de toţi. Acţiunile noastre vor fi apreciate de oameni şi istorici. Fiecare zi a RPB va fi o zi de lupte şi realizări".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?