X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Poroșenko sugerează posibilitatea unui referendum pentru păstrarea statului unitar

6 apr. 2015,, 19:00   Externe
7988 14

Порошенко готов объявить референдум о федерализации
Foto: agerepres.ro

Președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a declarat luni dispus să convoace un referendum pe tema modelului statal al Ucrainei, alegătorii urmând să aleagă între un stat unitar și unul federal, el vorbind în acest context despre viitoarea reformă constituțională, dar separatiștii rusofoni au reacționat imediat, calificând sugestiile sale drept 'inacceptabile', transmite agenția EFE.

Poroșenko a făcut această declarație în fața Comisiei Constituționale create în vederea revizuirii legii fundamentale. Reforma constituțională este unul dintre punctele incluse în acordul de pace de la Minsk. Documentul prevede participarea tuturor regiunilor la reforma constituțională, dar guvernul de la Kiev consideră că liderii proruși din provinciile separatiste Donețk și Lugansk sunt ilegitimi, apreciind totodată că alegerile în aceste provincii trebuie organizate conform legislației ucrainene, ceea ce separatiștii nu acceptă.

Și premierul Iațeniuk a declarat tot luni că 'dialogul va fi purtat doar cu reprezentanții din est aleși legal', manifestându-și speranța că 'Rusia își va respecta angajamentele cuprinse în acordurile de la Minsk și va organiza alegeri corecte și transparente, conform standardelor OSCE', făcând astfel din nou aluzie la faptul că separatiștii proruși sunt marionetele Moscovei. 'Nimeni — indiferent dacă este Moscova sau altcineva — nu are dreptul să ne spună cum trebuie să fie Constituția noastră. Este vorba de țara noastră și de Constituția noastră', a punctat șeful executivului de la Kiev.

În ceea ce privește ideea federalizării, președintele Poroșenko a caracterizat-o drept 'un fel de infecție ce amenință toată Ucraina pentru a-i distruge unitatea de care a dat dovadă în timpul războiului'. El a susținut în continuare că 'Ucraina a fost, este și va fi un stat unitar, întrucât aproape 90% din populație este împotriva' modelului de stat federal. Pe de altă parte, președintele ucrainean a insistat că descentralizarea puterii, ce va fi prevăzută în viitoarea Constituție, nu va afecta domeniile apărării, siguranței naționale și politici externe, idee de asemenea respinsă de separatiștii proruși.

Aceștia din urmă au calificat poziția autorităților de la Kiev privind statutul limbii ruse și modelul statal al Ucrainei drept 'inacceptabilă'. 'Tot ce ei (ucrainenii) spun și fac contravine acordurilor de la Minsk', a spus Andrei Purghin, președintele așa-zisului parlament al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?