Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Controalele de stat vor fi mai transparente

6 apr. 2015,, 18:00   Economie
4942 0
В госпроверках будет больше прозрачности
Foto: madein.md
În Moldova vor fi întreprinse măsuri suplimentare pentru sporirea transparenței în procesul de desfășurare a controalelor de stat. Acest fapt l-a declarat Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului Moldovei, menționînd că în comun cu Cancelaria de Stat va acorda asistența necesară autorităților în revizuirea Metodologiilor sectoriale de planificare a controlului de stat asupra companiilor din țară, relatează NOI.md.

După cum se menționează în comunicatul Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului Moldovei, șeful Guvernului, Chiril Gaburici, a chemat structurile competente, abilitate cu funcții de control, să ajusteze și perfecționeze Metodologiile sectoriale de planificare a controlului de stat.

Se specifică că în urma efectuării unei analize independente, la un șir de structuri au fost constatate anumite neconcordanțe cu ”Metodologia generală de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei criteriilor de risc”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului din 5 septembrie 2013, ceea ce creează dificultăți în aplicarea acestora pentru asigurarea unei transparențe sporite a controalelor.

Drept urmare, mai mult de 15 metodologii urmează a fi revizuite și aprobate în decurs de 30 de zile. În rezultatul acestei intervenții, va spori gradul de transparență a controalele, fiind limitat riscul de abuzuri și corupție. Astfel va fi asigurat un grad mai mare de previzibilitate pentru antreprenori.

Un alt efect pozitiv al modificării Metodologiilor sectoriale va fi evaluarea obiectivă de către autorități a nivelului de risc în cadrul companiilor, dar și monitorizarea detaliată a companiilor care comit încălcări și devieri de la reglementările stabilite.

Astfel, fiecare structură va prezenta Guvernului spre aprobare, în termen de 30 de zile, metodologiile sectoriale, respectînd prevederile Hotărîrii de Guvern din 5 septembrie 2013.

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului a declarat că va acorda în comun cu Cancelaria de Stat asistența necesară structurilor în competența cărora intră procesul de ajustare a Metodologiilor sectoriale de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător.

Registrul de Stat al Controalelor (www.controale.gov.md) este platforma aflată în gestiunea Cancelariei de Stat, elaborată pentru mediul de afaceri, cu scopul asigurării unei transparențe maxime în procesul de efectuare a controalelor, acordării antreprenorilor asistenței în cunoașterea drepturilor și reducerii riscului de abuzuri din partea instituțiilor statului. Platforma include registrele de control ale 22 de organe abilitate cu funcții de control și conține informația privind toate etapele controlului: de la planul de control pînă la rezultatele acestuia și contestațiile făcute de persoanele supuse controlului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?