X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Newsweek: China castiga "batalia" cu SUA pentru influenta

2 apr. 2015,, 23:00   Externe
5561 4

Newsweek: Китай обыгрывает США быстрее, чем ожидалось
Foto: romaniatv.net

Statele Unite trebuie sa se astepte la o crestere a influentei Chinei in lume, scrie jurnalistul John Elliot in paginile publicatiei Newsweek. Autorul este de parere ca initiativa Beijingului privind crearea Bancii asiatice pentru investitii in infrastructuri (AIIB) vorbeste despre increderea capatata de China pe arena mondiala. Este modalitatea prin care China umple acele goluri constate de ea in ordinea globala actuala: necesitatea de investitii in Asia si vacuumul diplomatic din Afganistan.

"China castiga. Nu exista nici o indoiala, din moment ce majoritatea liderilor lumii sunt de acord cu planurile ei", isi justifica Elliot punctul de vedere. "In situatia creata, cea mai slaba pozitie este afisata de SUA, pentru ca statului lor de superputere se evapora mai rapid decat se anticipa. SUA isi pierd influenta asupra aliatilor, inclusiv asupra Marii Britanii, atat de devotata".

Printre altele, Marea Britanie a fost printre primele state occidentale care si-au exprimat dorinta de a adera la AIIB, gestul Londrei fiind urmat de Franta, Germania si Italia. Ulterior, cereri similare au depus Danemarca, Olanda, Turcia, Brazilia si o serie de talte tari. Printre ultimele a fost Austrialia, un aliat fidel al SUA. Actiunile Chinei in Afganistan sunt, deocamdata, timide, pentru ca Beijing nu dispune de o experienta prea bogata in domeniul medierii diplomatice. In acelasi timp, estimeaza Newsweek, initiativa raspunde dorintei Chinei de a se afirma pe plan mondial.

Lumea, in special Statele Unite trebuie sa fie pregatite pentru urmatorul pas al Chinei de consolidare a influentei sale, concluzioneaza John Elliot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?