X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministerul Sănătăţii: Situaţia legată de lipsa medicamentelor nu e soluţionată definitiv

2 apr. 2015,, 16:29   Societate
2615 0

Foto: noi.md

Situaţia creată la începutul anului curent de lipsa medicamentelor în spitalele din ţară nu este soluţionată definitiv, dar s-a ameliorat considerabil, se menţionează într-un răspuns oferit de Ministerul Sănătăţii la o solicitare a IPN.

Potrivit ministerului, problema asigurării cu medicamente a apărut din cauza unui şir de factori de ordin economico-financiar, dar şi de management în sistemul sănătăţii. În acest context sînt menţionate fluctuaţiile de pe piaţa valutară, motivarea scăzută a unor furnizori de medicamente de a-şi îndeplini obligaţiile, sancţiunile moderate din contractele de furnizare a medicamentelor şi a consumabilelor către instituţiile medicale, dar şi datoriile creditoare ale mai multor spitale. În răspuns se mai spune că situaţia creată nu poate fi o scuză pentru managerii instituţiilor medicale care au gestionat defectuos fondurile şi planificarea stocurilor de medicamente.

După verificările întreprinse de organele de control la mai multe spitale, un şir de deficienţe au fost înlăturate. La ora actuală, în instituţiile medicale sînt stocuri de medicamente şi consumabile, chiar dacă unele sînt livrate în cantităţi reduse.

La întrebarea ce garanţii există că o asemenea situaţie nu se va repeta, Ministerul Sănătăţii precizează că revizuirea politicilor de formare a preţurilor la medicamente şi de achiziţionare a acestora din mijloacele publice este una din prerogativele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2015, iar în prezent se lucrează asupra cadrului normativ pentru a preveni din timp astfel de situaţii.

Totodată, au fost elaborate o serie de modificări la reglementările referitoare la achiziţiile de medicamente, acestea vizîndu-i atît pe operatorii economici ce au obligaţia de a livra produsele farmaceutice, cît şi instituţiile medicale. Banca Mondială a selectat un şir de autorităţi publice, inclusiv Ministerul Sănătăţii, pentru a pilota mecanismul contractării deschise. A fost instituit un grup de lucru interdepartamental care evaluează problemele ce ţin de mecanismul de avizare şi înregistrare a preţului de producător la medicamente prin prisma practicii ţărilor europene.

Ministerul Sănătăţii mai informează că piaţa farmaceutică din Moldova este influenţată de tendinţele ce se atestă pe piaţa din ţările europene, cele asiatice, precum şi ţările CSI. Este vorba de creşterea preţurilor pentru materie primă, sporirea cheltuielilor pentru energie şi alţi factori. Conform datelor autorităţii de reglementare în domeniu, peste 300 medicamente înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor n-au fost importate în ţară mai mult de 3 ani. Totodată, producătorii mari de medicamente, care furnizează produse pe piaţa CSI, limitează înregistrarea preţului de producător în Moldova, pentru a nu-şi perturba politica de preţuri pentru ţările CSI (care sînt mai mari decît în Republica Moldova).

Solicitată de IPN, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova, Maria Cojocaru-Toma, a declarat că o parte din medicamente au dispărut din farmacii, iar la bază sînt mai multe cauze. O parte din medicamente s-au scumpit şi, ca rezultat, a scăzut cererea pentru ele şi numai sînt aduse. Pentru o altă parte din medicamente nu a fost încă stabilit preţul de producător şi nu pot fi importate. Unele medicamente lipsesc pentru că sînt la etapa de înregistrare sau certificare de laborator. Anual preţul medicamentelor de la producător este revăzut şi inclus în Catalogul Naţional al preţurilor la medicamente, abia după aceea medicamentele pot fi importate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?