Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Autorităţile nu ştiu cum să recupereze pachetul de 23 la sută de acţiuni de la Banca de Economii

28 mar. 2015,, 09:45   Economie
4490 3

Власти не знают, как вернуть 23%-ный пакет акций Banca de Economii
Foto: jurnal.md

Autorităţile nu ştiu cum să recupereze pachetul de 23 la sută de acţiuni de la Banca de Economii pe care statul le-a pierdut acum doi ani.

Cel puţin asta a declarat în cadrul unei şedinţe administratorul special de la BEM Ion Ropot, care afirmă că instituţia financiară nu poate executa decizia CSJ deoarece nu ştie cui să-i restituie cele 80 de milioane de lei din emisia suplimentară efectuată de Sisteme Informaţionale Integrate după preluarea pachetului statului. Şi asta pentru că firma şi-a vândut ulterior cea mai mare parte din acţiuni băncii ruseşti VneşEkonomBank.

Reprezentanţii Băncii Naţionale, cei de la Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare s-au convocat pe 27 martie în şedinţă pentru a elabora un plan de acţiuni în vederea executării deciziei Curţii Supreme de Justiţie cu privire la recuperarea acţiunilor statului de la Banca de Economii.

Ce-i drept, după o oră şi jumătate de discuţii nu s-a identificat nici o soluţie, spune vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca. Şi asta pentru că administratorul special al Băncii de Economii, Ion Ropot, ar fi spus în şedinţă că nu ştie cui ar trebui să fie restituite cele 80 de milioane de lei investite de acţionarii care au preluat un pachet de 23 la sută din acţiunile statului.

Neclaritatea apare după ce Sisteme Informaţionale Integrate, firma care a participat la emisia suplimentară din 2013, a vândut 25 la sută din pachetul de acţiuni deţinute la BEM băncii ruseşti de stat VneşEkonomBank.

„S-a înstrăinat mai mult decât au subscris la această emisiune. Apare întrebarea cui trebuie să-i fie restituite aceste mijloace: acţionarului care a subscris acţiunilor din emisia suplimentară sau acţionarilor care au procurat pe piaţa secundară acest pachet de acţiuni”, a declarat vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca.

Un alt impediment în recuperarea acţiunilor statului ar fi şi moratoriul impus de BNM asupra activităţii Băncii de Economii, care interzice acţionarilor să obţină resurse financiare din activele instituţiei financiare.

Jurnal TV a încercat să obţină un comentariu la acest subiect de la administratorul special al Băncii de Economii, Ion Ropot, care, însă, atunci când a văzut echipa de filmare a făcut cale întoarsă pentru a evita întrebările reporterului. De altfel, Ropot nu este de găsit de patru luni. De când a fost numit administrator special la Banca de Economii acesta nu răspunde nici la telefonul mobil, nici la cel din birou.

În aceste condiţii, vicepreşedintele CNPF spune că şefilor de la BEM şi BNM li s-a acordat un termen de o săptămână pentru a decide cui vor restitui banii pentru a recupera cele 23 la sută de acţiuni pe care statul le-a cedat acum un an şi jumătate.

Dacă Banca de Economii nu va identifica nici o soluţie, Comisia Naţională spune că este gata să radieze din Registrul de Stat tranzacţia din august 2013, chiar şi cu riscul unui eventual litigiu în instanţă.

Amintim că în august 2013, din cauza unui management defectuos al Băncii de Economii, statul a fost nevoit să cedeze 23 la sută din pachetul de 56 de procente deţinut la Banca de Economii, iar noii acţionari au participat la capitalizarea băncii cu 80 de milioane de lei.

În noiembrie anul trecut, însă, Curtea Supremă de Justiţie a anulat acea emisie suplimentară şi a restituit statului pachetul cedat, fără să explice, însă, un mecanism legal de executare a deciziei sale. Oficialii de la CNPF afirmă că au solicitat de la CSJ să fie precizată procedura de restituire a pachetului de acţiuni, însă, nu li s-ar fi oferit un răspuns.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?