X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Gherman: Depunerea cererii de aderare la UE este o mișcare tactică (VIDEO)

26 mar. 2015,, 12:33   Politică
4390 2

Герман: Подача заявления о вступлении в ЕС – тактический ход
Foto: noi.md

Republica Moldova va alege momentul oportun pentru a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman. Șefa diplomației de la Chișinău susține că cererea de aderarenu este un scop în sine, ci mai curîndun instrument de pregătire pentru trecerea la o altă etapă a relațiilor moldo-comunitare, informează NOI.md.

Potrivit Nataliei Gherman, succesul demersului de aderare depinde de rezultatele obținute de Republica Moldova pe calea implementării Acordului de asociere.

„Transmiterea cererii pentru obținerea statutului de candidat la aderare este un moment tactic, care va însemna trecerea la o nouă rundă negocieri. Se va alege cea mai potrivită perioadă pentru a depune cererea. Pregătirile pentru Summitul PE ne oferă un prilej foarte bun pentru a raporta cetățenilor despre mersul implementării prevederilor Acordului și, totodată, pentru a raporta colegilor din UE cum se dezvoltă acest proces de reforme. Cu cît mai multe rezultate vor fi obținute, cu atît mai bune șanse vom avea pentru o eventuală reacție pozitivă la cererea noastră”, a declarat Gherman.

La rîndul său, ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a precizat că problema aderării republicii Moldova la UE trebuie privită realist. Potrivit oficialului, Summitul de la Riga poate servi drept un bun prilej pentru consolidarea relațiilor moldo-comunitare, dar nu și pentru abordarea problemei de aderare, care este, în opinia sa, prematură.

„Ce mi-aș dori să aud la Riga, și nu trebuie să amăgim pe nimeni, sînt trei mesaje clare – primul că țările interesate în apropierea de UE vor primi un suport politic și practic puternic din partea UE, un mesaj care să confirme că Acordul de asociere nu este etapa finală în relațiile cu aceste țări, și al treilea – stabilirea unor instrumente clare prin care UE va susține ambițiile de aderare ale acestor țări”, a punctat oficialul leton.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?