X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Kîrgîzstan s-a iscat un scandal legat de vizita privată a preşedintelui ţării în Moldova

26 mar. 2015,, 11:00   Politică
16511 6
В Киргизии разгорелся скандал в связи с визитом президента в Молдову
Foto: totul.md
În Kîrîgzstan s-a iscat un scandal în legătură cu vizita privată a preşedinteluițării, Almazbek Atambaev, la Chişinău. Deputatul parlamentului kirghiz Ravşan Jeenbekov a solicitat să fie desfăşurată o anchetă privind vizita privată a preşedintelui la Chişinău, în cadrul căreia s-a întrunit cu businessmanul Vlad Plahotniuc, informează agenţia "Infotag" cu referire la agenţia kirghiză "Озодагон".

Conform comunicatului, deputatul din opoziţie s-a adresat preşedintelui cu o scrisoare, în care a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări: „Cine i-a acordat avionul privat? Cine l-a achitat? De ce preşedintele cînd a plecat în Moldova nu s-a întrunit cu prim-ministrul, ci cu un miliardar şi a plecat?”.

"Cînd preşedintele ţării călătoreşte cu avionul unui antreprenor, s-a întrunit cu antreprenorul în casa lui şi a discutat cu acesta, noi toţi tăcem. Propun să fie desfăşurată o anchetă parlamentară. Dacă preşedintele nu are nimic de ascuns, comisia aşa şi va raporta. Iar dacă totuşi este vinovat, trebuie să facem ca preşedinţii niciodată să nu mai viziteze casele oligarhilor. Acest subiect trebuie examinat în timpi scurţi. Conform protocolului internaţional, şeful statului nu trebuia să procedeze astfel. Rog să-mi fie acordat răspuns oficial în calitate de politician, deputat, membru al mişcării de opoziţie", a declarat Jeenbekov.

El a subliniat că "într-un stat civilizat, democrat, preşedintele singur trebuie să se adreseze parlamentului şi să solicite o anchetă în legătură cu acuzaţiile aduse".

Politologii moldoveni au menţionat că prin Atambaev, care de la Chişinău a plecat la Sankt Petersburg la întrevederea cu Vladimir Putin, Plahotniuc a încercat să transmită un mesaj preşedintelui Federației Ruse.

Atambaeva venit la Chişinău cu un avion al companiei Nobil Air, ce aparţine businessmanului IlanȘor– organizatorul acestei vizite. Șor are o afacere în Kîrgîzstan. Compania Dufremol, care îi aparţine, deţine un magazin duty-free cu suprafaţa de 2000 m.p. în aeroportul "Манас" din Bişkek. Totodată, planifică să mai deschidă un magazin în cadrul acestui aeroport, precum şi în aeroportul din Osh şi la opt puncte de trecere din Kîrgîzstan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?