Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PL propune majorarea alocaţiilor pentru investigaţii medicale şi tratament

23 mar. 2015,, 12:00   Societate
2744 0
ЛП: "львиную долю" Фонда ОМС - на оплату медуслуг
Foto: ipn.md
Partidul Liberal (PL) propune ca 96% din resursele Fondului asigurării obligatorii de asistenţă medicală să fie folosite pentru achitarea serviciilor medicale. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege înregistrat în Parlament de deputatul liberal Gheorghe Brega.

Potrivit agenţiei "Infotag", autorul consideră că Compania Naţională Asigurări în Medicină (CNAM) foloseşte resursele în detrimentul cetăţenilor, acest fapt avînd un impact negativ asupra medicinii.

"Banii sînt folosiţi pentru reparaţii, construcţii capitale şi procurarea maşinilor, ceea ce duce la diminuarea considerabilă a alocaţiilor pentru investigaţii şi tratament", a menţionat Brega.

Conform legislaţiei în vigoare, resursele Fondului sînt folosite la achitarea serviciilor medicale; pentru fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală; măsuri de profilaxie; dezvoltarea şi modernizarea prestatorilor publici de servicii medicale; administrarea sistemului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, însă legea nu indică suma exactă sau procentul din resursele Fondului, destinate scopului de utilizare".

Liberalii propun să fie corectată "fereastra" din legislaţie şi ca mijloacele Fondului să fie repartizate în modul următor: fondul pentru achitarea serviciilor medicale - 96%; fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală - 1%; fondul măsurilor de profilaxie - 0,5%; fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale - 1,5%; fondul de administrare a sistemului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală - pînă la 1%.

În opinia deputatului, majorarea fondului de achitare a serviciilor medicale se datorează faptului că cetăţenii achită prime pentru a beneficia de servicii medicale, şi acest fond trebuie majorat pînă la maximum.

Pentru 2014 bugetul CNAM a fost de 4,655 miliarde de lei, de circa patru ori mai mare decît cel din 2005, cînd bugetul Fondului era de 1,32 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?