X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stop finanțărilor obscure ale partidelor

19 mar. 2015,, 12:33   Politică
4399 1

Stop finanțărilor obscure ale partidelor
Foto: curentul.md

Legislativul a adoptat astăzi în lectura a doua un proiect de lege care stabilește condițiile de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale. Proiectul instituie amenzi și pedepse penale pentru candidații electorali care vor încălca prevederile legii, informează NOI.md.

Astfel, finanțarea partidelor în campaniile electorale de către donatori din alte state sau din banii cîștigați peste hotare va fi interzisă. De asemenea, partidelor li se va interzice să folosească în spoturi electorale imaginea politicienilor străini.

Autorii proiectului își propun să diminueze plafonul stabilit pentru donaţiile din partea persoanelor fizice şi juridice alocate partidelor. Astfel, plafonul donațiilor va constitui 200 şi, respectiv, 400 de salarii medii lunare pe economia naţională stabilite pentru anul respectiv.

Formațiunile politice vor fi obligate să publice rapoarte detaliate privind sursele de finanţare şi banii cheltuiţi. Modul în care sînt respectate prevederile legislației de către partide va fi monitorizat de Comisia Electorală Centrală şi de Curtea de Conturi. Proiectul instituie și subvenţionarea anuală a partidelor de către stat cu 0,3 la sută din buget, ceea ce va constitui aproximativ 100 de milioane de lei.

Documentul prevede și sancțiuni penale pentru candidații electorali care încalcă legislația. Astfel, falsificarea rapoartelor financiare va fi sancționată cu o amendă de pînă la 10 mii de lei sau cu pînă la trei ani de închisoare. Totodată, folosirea resurselor administrative în campania electorală va fi sancționată cu amendă în valoare de pînă la 100 de mii de lei sau trei ani de detenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?