X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Producătorii de fructe din Moldova cer autorităților să întreprindă măsuri urgente pentru depășirea crizei

13 mar. 2015,, 17:00   Economie
5964 0

Foto: omg.md

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” a cerut Guvernului, Parlamentului și Băncii Naționale a Moldovei să întreprindă măsuri urgente pentru a evita colapsul din domeniul pomicol și a depăși situația catastrofală în care s-au pomenit producătorii de fructe din cauza restricțiilor la exportul în Rusia și criza financiară provocată de deprecierea leului, dar și pentru a nu compromite lucrările agricole de primăvară, informează NOI.md.

Asociația „Moldova Fruct”, din care fac parte 135 de producători de fructe din toate raioanele țării, inclusiv regiunea transnistreană, i-a transmis premierului Chiril Gaburici o rezoluție prin care cere majorarea Fondului de subvenții cu cel puțin pînă la 1,2 miliarde de lei, dintre care 500 de milioane de lei vor fi obținuți din surse interne, 400 de milioane de lei – din Fondul Programului „ENPARD”, 300 de milioane de lei – din accizele de la motorina folosită în agricultură.

Totodată, membrii Asociației „Moldova Fruct” se pronunță pentru alocarea, pînă la 31 martie, a unui ajutor financiar tuturor producătorilor de fructe care au livrat mere fabricilor de procesare în toamna anului 2014, inclusiv soiuri de iarnă. De asemenea, membrii asociației se pronunță împotriva reducerii subvențiilor pentru sădirea livezilor și crearea infrastructurii postrecoltare pentru fructe, împotriva micșorării sumelor alocate din buget pentru serviciile antigrindină și împotriva ratelor la creditele bancare investiționale contractate pînă la 31 decembrie 2014.

Producătorii și exportatorii de fructe pledează, de asemenea, pentru demonopolizarea pieței produselor petroliere, în particular, pentru anularea recentei majorări a prețurilor la combustibil, elaborarea și adoptarea unei noi metodologii care va reglementa adaosul comercial la benzina și motorina de import, ținînd cont de procurarea combustibilului pe piețele internaționale. Membrii asociației cer, de asemenea, ca agricultorii să poată importa motorină direct, fără licențe și achitarea accizelor.

Totodată, Asociația „Moldova Fruct” cere ca pînă la 15 septembrie 2015 să fie adoptate legile despre impozitul unic în agricultură și zilieri și să fie elaborată și adoptată pînă la sfîrșitul anului Strategia dezvoltării pomiculturii.

Potrivit rezoluției adoptate în cadrul adunării extraordinare a Asociației „Moldova Fruct”, semnate de președintele organizației, Vitalie Gorincioi, în cazul în care aceste solicitări nu vor fi satisfăcute, producătorii și exportatorii de fructe își rezervă dreptul de a întreprinde acțiuni pentru protejarea drepturilor lor, în conformitate cu legislația în vigoare.

În document se menționează că, din cauza deficitului de depozite de ambalare și frigorifice și dependența în proporție de 90% de o singură piață, în anul 2014, au decapitalizat ramura cu 566 de milioane de lei numai la producția și comercializarea merelor. Pierderile de pe urma livrărilor de mere pentru procesare, neacoperite financiar, au constituit 82 de milioane de lei, de pe urma reducerii cu 47% a exportului de mere în anul 2014 – 344 de milioane de lei, din cauza înghețurilor din octombrie 2014 – 140 de milioane de lei. Potrivit documentului, pînă acum nu au fost alocate compensații pentru circa 50 de mii de tone de mere transmise fabricilor de procesare.

Membrii asociației subliniază că, dacă Guvernul nu va susține pomicultorii în modernizarea cît mai rapidă a ramurii, mulți producători vor falimenta și fără un loc de muncă vor rămîne zeci de mii de familii din localitățile rurale.

Producătorii și exportatorii de fructe indică asupra faptului că situația s-a agravat în contextul crizei financiare „stranii”, care a depreciat moneda națională. Acest fenomen va „înghiți” cu 18% mai multe mijloace de pe conturile producătorilor care deja au riscat și au contractat credite în valută pentru investiții în infrastructura postrecoltare și care în mare parte încă nu au primit subvenții pe dosarele depuse în anul 2014.

Din cauza deprecierii leului, prețurile la produsele fitosanitare deja s-au majorat cu 35%, fapt ce a majorat cheltuielile pentru aceste produse cu 215 milioane de lei, în anul 2015, fiind vorba doar despre producția de mere. Producătorii și exportatorii de fructe solicită autorităților să întreprindă de urgență măsuri pentru micșorarea prețurilor la motorină pentru producătorii agricoli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?