X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Concurs pentru cea mai bună schiță a medaliei comemorative dedicate lui Mihai Grecu

13 mar. 2015,, 16:45   Societate
4341 0

Foto: timpu.md

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova anunță Concursul privitor la crearea schiței medaliei comemorative Mihai Grecu (1916-1998). Acest concurs este inițiat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea ilustrului plastician din Republica Moldova.

Prin această acțiune se urmărește scopul de a fortifica procesul creator contemporan prin a da cinstirea cuvenită ilustrului precursor, plasticianului Mihai Grecu, și de a impulsiona dezvoltarea artei medaliere în contextul culturii contemporane din Republica Moldova.

La concurs pot participa plasticieni, designeri, studenți și simpli amatori. Fiecare participant poate prezenta cîteva proiecte concomitent. Proiectele pot fi elaborate și prezentate ca efort individual sau ca product colectiv.

Organizatorii mai specifică faptul că în calitate de surse pentru configurarea schiței medaliei trebuie să-i inspire pe participanți anume portretele plasticianului, fie fotografii, desene sau sculptură, precum și opera creată de artist.

Înscrierea la concurs se va înfăptui prin depunerea unei cereri de participare și a lucrării propriu-zise, la custodele Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” pînă la 6 aprilie 2015.

Mihai Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916, în satul Faraonovca (astăzi regiunea Odesa). A învățat la școala normală din Cetatea Albă. Format în spațiul culturii românești, Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o „personalitate complexă și extrem de dotată”, care a revoluționat artele plastice din Moldova.

Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți, efecte „metalice”). Tablourile sale „Ospitalitate”, „Recruții”, „Zi de toamnă”, „Cina în cîmp”, „Moara veche” și „Fetele din Ceadîr-Lunga” au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?