X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Universitățile din Europa deschid ușile pentru studenții moldoveni (FOTO)

12 mar. 2015,, 13:15   Societate
6781 0
Foto: noi.md
Este bine ştiut că în Republica Moldova, din cauza taxelor piperate, studiile universitare devin o adevărată povară pentru părinţi. În plus, sistemul universitar este caracterizat de corupţie şi nu le oferă studenţilor un viitor profesional sigur. Cum stau lucrurile la acest capitol în ţările UE? Studenţii moldoveni care învaţă acolo ne conving că universităţile europene vin cu oferte pentru toate gusturile…

Alina Pisica, studentă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Danemarca, „zero” euro pentru Arhitectură

Ştefan Plugaru este în anul II la Arhitectură, Universitatea Lillebaet din oraşul danez Odense. Singurele cheltuieli pe care le suportă sînt cele pentru manuale şi chirie, dar în Danemarca poți să lucrezi part-time şi să înveți. „Aici prioritare sînt obiectele cu adevărat importante, celelalte sînt ca background. Profesorii sînt informali, deschişi şi prietenoşi, fapt ce ne ajută mult, mai ales studenților străini. Un alt punct forte al învățămîntului danez este aplicarea în practică a cunoştințelor”, povesteşte Ştefan.

În Danemarca, la fel ca în alte țări din nordul Europei, învățămîntul este gratuit. Din statele Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Danemarca investeşte cele mai multe resurse în învățămîntul superior: pînă la 70.000 USD per student, pe durata studiilor universitare, comparativ cu media de 40.000 USD în țările OECD. Străinii care trăiesc în Danemarca se bucură de aceleaşi drepturi la securitatea socială ca şi cetățenii danezi. Asigurarea medicală este acoperită de Guvern. Deci, nu e de mirare că tot mai mulți studenți străini aleg să învețe în Danemarca.

În Franţa contează dacă ești cetăţean UE

Şi Franța oferă studii de calitate aproape gratuit. Studenții plătesc doar o taxă de asigurare medicală şi socială – circa 32 de euro pe an, dacă vii din UE, şi 430 de euro pe an, dacă eşti din afara Comunității. Universitățile din Franța dispun de foarte multe programe de schimburi de experiență atît pentru studii, cît şi pentru stagii.

Elena Pisica îşi face masteratul în Drept la Universitatea „Sophia Antipolis” din Nisa şi este foarte mulțumită. „Profesorii sînt foarte buni. Bunăoară, profesoara de Drept European, Nicole Fontaine, este fosta preşedintă a Parlamentului European. Aş vrea să mă întorc în Moldova şi să contribui la construcția unei țări care să gîndească în mod european, inclusiv în materie de acces al tinerilor la studii”, a relatat Elena.

Studenţii străini, un suflu nou pentru universităţile italiene

La universitățile italiene studiile nu sînt gratuite, dar taxa este stabilită în funcție de venitul familiei. Studenții străini, ca şi cei care vin din alte oraşe şi trebuie să stea cu chirie, pot beneficia de bursă. Aceasta este de 2100-2200 de euro, cu aproape 1000 de euro mai mult decît taxa pentru studii. Pe parcursul anului, studenții trebuie să obțină un număr suficient de credite, altfel vor trebui să returneze banii universității. Această măsură îi motivează pe studenți să învețe sistematic şi să vină pregătiți la examene.

Maria Macovei, studentă la Facultatea de Ştiințe ale Comunicării a Universității „Alma Mater Studiorum” din Bologna, cel mai mult apreciază faptul că fiecare dintre studenți „este un număr: profesorii nu fac diferența dintre italieni, francezi sau moldoveni, şi nici între fiii de doctori şi cei de avocați – sîntem cu toții egali”. Cuvintele tinerei sînt confirmate de Giovanna Cosenza, directoarea Facultății de Ştiințe ale Comunicării, care susține că studenții străini sînt fundamentali pentru Universitatea de la Bologna: „Ei aduc un suflu nou şi pentru studenți, şi pentru profesori, căci învățăm noi culturi şi noi puncte de vedere. Universitatea încurajează înscrierea studenților din alte țări şi depune efortul necesar ca aceştia să fie integrați în viața culturală şi socială a Italiei”.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?