X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Simplificarea formalităților vamale pentru exportatori și importatori va continua

11 mar. 2015,, 12:45   Economie
4188 0

Foto: noi.md

Serviciul Vamal va continua să simplifice formalitățile vamale pentru exportatori și importatori. Astfel, orice agent economic nou-creat, odată cu înregistrarea de stat va putea perfecta operațiunile vamale fără a fi necesară înregistrarea și la Serviciul Vamal. Această facilitare a fost discutată cu mediul de afaceri din țară în cadrul Consiliului economic al prim-ministrului Republicii Moldova pentru simplificarea și debirocratizarea procedurilor de export-import, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al consiliului menționat.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a reiterat importanța eliminării procedurii de înregistrare a agenților economici în calitate de exportatori sau importatori și promovării acestei inițiative de către Ministerului Finanțelor și Serviciului Vamal.

Tudor Balițchi, directorul general al Serviciului Vamal, a menționat că au fost inițiate modificările necesare pentru a asigura recepționarea de către Serviciul Vamal a informațiilor necesare de la Camera Înregistrării de Stat, Serviciul Fiscal și, la necesitate, de la alte instituții de stat fără implicarea agenților economici. În acest mod, orice agent economic va putea perfecta declarația vamală fără a fi necesară prezentarea actelor de constituire a acestuia.

Această procedura va scuti agenții economici de necesitatea de a se înregistra la Serviciul Vamal la prima operațiune de export/import, iar Serviciul Vamal va obține toate informațiile necesare pentru evidența plătitorilor vamali prin intermediul accesului electronic la sistemele informaţionale ale Serviciului Fiscal de Stat și a Camerei Înregistrării de Stat, fără solicitarea acestor informații de la antreprenori. Aceste măsuri urmează a fi implementate prin modificarea corespunzătoare a actelor normative ale Serviciul Vamal și modernizarea Sistemului Informațional Integrat Vamal AsycudaWorld.

În acest context, prim-ministrul a enunțat importanța implementării acestei proceduri în cel mai scurt timp. Totodată, el a menționat rolul partenerilor de dezvoltare prin acordarea asistenţei tehnice necesare modernizării sistemului informațional al Serviciului Vamal, astfel încît toate informațiile prezentate de agenții economici să fie stocate exclusiv în format electronic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?