X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Opinie: Problema plăcuțelor de înmatriculare false în Moldova există de cel puțin 20 de ani

7 mar. 2015,, 11:30   Societate
5629 0
Проблема поддельных автомобильных номерных знаков существует в Молдове как минимум 20 лет – мнение
Foto: newsmoldova.md
După ce Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier a lansat sistemul de amenzi pentru lipsa asigurării obligatorii, camerele de filmat ale poliției au depistat că 800 de plăcuțe de înmatriculare a automobilelor, capturate de obiective, pur și simplu nu figurează în baza de date. Șeful Direcției tehnologii informaționale a Ministerului Afacerilor Interne, Dan Chirița,comentînd situația pentru Sputnik-Moldova, a menționat că problema există de cel puțin 20 de ani, dar amploarea fenomenului încă nu este conștientizat de nimeni.

„Această problemă există încă din anii '90. Pe atunci era incomod de reperfectat actele mașinii, din cauza unor mari cozi la Inspectoratul Auto. Oamenii mergeau la notar și „vindeau” mașina conform procurii. Complexitatea constă și în faptul că șoferii pur și simplu revopsesc numerele ca să nu fie depistați de camerele de supraveghere. În rezultat e cu totul altă mașină”, a spus Chirița.

Reprezentanții Centruluiaccentuează că numerele-fantome pot fi folosite nu numai de cei care doresc să evite responsabilitatea administrativă pentru încălcări, dar și de criminali. Fostulviceministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova Ghenadie Cosovan susține că plăcuțele de înmatriculare moldovenești sînt slab protejate împotriva falsificării.

„Da, este o practică veche. Unii cetățeni primesc plăcuțele de înmatriculare de la mașinile rudelor. Sau infractorii folosesc numere furate. Dacă actele de identitate se falsifică, ce să mai vorbim despre numerele de înmatriculare? Mulți cetățeni, pentru a nu achita amenzi, utilizează această metodă”, a spus Cosovan.

Numai CRIS «Registru» emite plăcuțe de înmatriculare, însă de restabilirea sau repararea numerelor de înmatriculare se ocupă și companii private. Iar pentru folosirea numerelor de înmatriculare false, șoferii riscă o amendă de 1000 de lei, cu privarea de permisul de conducere pentru un an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?