X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert-Grup: Economia Moldovei ar putea intra în recesiune

7 mar. 2015,, 13:00   Economie
4338 2

Экономика Молдовы может войти в рецессию - Expert-Grup
Foto: ipn.md

Economia moldovenească continua să se încetinească, presiunea negativă asupra economiei țării se menține și în lipsa unor reforme structurale vizibile în anul 2015 aceasta ar putea să intre în recesiune. Acest fapt este relatat în următoarea publicație „Realitatea Economică”, elaborată de experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Andrian Lupușor și Alexandru Fală, relatează NOI.md. Ei au menționat că înrăutățirea situației economice în Moldova în ultima perioadă este condiționată atît de reducerea cererii, cît și de scăderea ofertei. Astfel, în lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului trecut exportul moldovenesc în Uniunea Europeană s-a micșorat cu 2,6 la sută, 3,6 la sută și, respectiv, 1,4 la sută, iar livrările în țările CSI în perioadă de referință s-au diminuat și mai mult: cu 11,8 la sută, 37,3 la sută și, respectiv, 38,7 la sută.

Reducerea volumului exportului moldovenesc a fost determinată de condițiile economice dificile din regiune și restricțiile comerciale aplicate din partea Federației Ruse. Acest regres a avut loc în pofida deprecierii monedei naționale din aceeași perioadă, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să impulsioneze exporturile și să susțină substituirea produselor de import cu cele autohtone.

Experții menționează că scăderea importului în trimestrul IV al anului 2014 cu doar 4,7 la sută, iar a exportului cu 12,4 la sută confirmă dependența acută a economiei de import, precum și pozițiile fragile ale exportatorilor moldoveni pe piețele externe. Ca urmare, ritmul de creștere a volumului producției industriale a încetinit de la 12,3 la sută în octombrie 2014 pînă la 6,7 la sută în decembrie 2014. Totodată, în decembrie 2014 remitențele în Moldova din străinătate, în favoarea persoanelor fizice, s-au micșorat cu 30,8 la sută față de decembrie 2013, în principal din cauza scăderii transferurilor bănești din Rusia. În afară de aceasta, s-a înregistrat stagnarea volumului banilor în circulație, precum și reducerea cu 2,2 la sută a volumului serviciilor cu plată prestate populației.

Analiștii Centrului „Expert-Grup” specifică, de asemenea, că încetinirea activității economice, împreună cu creșterea cererii de valută cauzată de o serie de operațiuni suspecte și sporirea nervozității populației, au determinat scăderea considerabilă a cursului monedei naționale. Experții menționează că, deși tendința de depreciere a leului a început încă în 2011, în trimestrul IV al anului 2014 aceasta s-a accelerat, iar în 2015 a atins cotații periculoase din cauza cererii sporite de valută din partea populației și agenților economici bazată pe anticiparea unei deprecieri și mai puternice în viitor. Astfel, de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 25 la sută față de dolarul SUA. Drept rezultat, au crescut presiunile inflaționiste, fapt ce a determinat BNM să înăsprească politica monetară, iar în ianuarie 2015 ponderea depozitelor în valută străină a crescut pînă la 50,9 la sută, față de 39,5 la sută, înregistrată în ianuarie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?