Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cauza pentru care pacienţii nu pot beneficia de proteze gratuite

6 mar. 2015,, 14:20   Societate
3582 6

Foto: noi.md

Unii pacienţi cu tumori ale aparatului locomotor sau care au avut operaţii de cancer continuă să-şi cumpere proteze, deşi legislaţia prevede asigurarea lor gratuită. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei unui mecanism elaborat de Guvern.

Deputatul democrat Valentina Stratan solicită Ministerului Sănătăţii soluţionarea problemei.

"Astfel, Guvernul urma să elaboreze mecanismul de implementare şi realizare a intenţiilor bune ale parlamentarilor. Cetăţenii au fost informaţi despre dreptul obţinut prin lege care, până în momentul de faţă, nu-şi pot revendica drepturile stabilite din motivul lipsei mecanismului de realizare a acestora", a spus Valentina Stratan.

În mai 2014, o lege adoptată de Parlament prevede că femeile care au suferit operaţii de cancer sau persoanele cu tumori maligne în zona capului, gâtului şi ale aparatului locomotor vor beneficia de proteze şi implanturi mamare gratuite.

Executivul s-a obligat ca în termen de trei luni de la adoptarea documentului să elaboreze şi mecanismul de acordare a protezelor, lucru care nu s-a întâmplat.

Datele statistice arată că, anul trecut, în Moldova erau peste 9.000 de femei care suferă de cancer la sân. De asemenea, anual, sunt operaţi aproximativ 100 de pacienţi cu tumori în zona feţei şi în jur de 50 cu tumori ale sistemului osteo-articular.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?