Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Costul final al gazelor naturale românești pentru consumatorii moldoveni e învăluit în mister

4 mar. 2015,, 08:15   Economie
5164 1
Конечная стоимость румынского газа для молдавских потребителей покрыта завесой тайны
Foto: replika.md
Primii metri cubi de gaze naturale românești vor ajunge astăzi la Ungheni. O declarație în acest sens a fost făcută de viceministrul Economiei Valeriu Triboi, care i-a invitat pe jurnaliști să participe la ceremonia oficială respectivă, care va avea loc la Ungheni , informează NOI.md.

Directorul tehnic al ÎS „Vestmoldtransgaz”, Anatol Mironaș, intervievat de NOI.md, a spus că nu știe care este tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali. „Treaba noastră e să oferim servicii de transportare a gazelor naturale în regim revers (din România și invers – n.a.) tuturor agenților economici care dispun de licența respectivă. Deocamdată, în anul 2015 am planificat să importăm 1,077 milioane de metri cubi de gaze naturale din România”, a precizat Mironaș.

Directorul întreprinderii „Ungheni-Gaz”, Ivan Vișnevschi, a menționat că nu cunoaște care va fi tariful la gazele naturale românești pentru consumatorii finali. „Noi ne ocupăm de livrarea gazelor naturale consumatorilor și asigurarea securității de folosire a combustibilului, iar despre prețuri întrebați la Ministerul Economiei”.

Situația a fost clarificată de consilierul viceministrului Valeriu Russu. „Moldova va importa gaze naturale din România la prețul de 1010 lei românești (la momentul semnării contractului – puțin peste 255 de dolari SUA) pentru 1000 de metri cubi. Noi nu intenționăm, deocamdată, să stabilim un tarif stabil. Vom aștepta pînă la sfîrșitul anului, vom vedea care este cantitatea de gaze naturale importate din Rusia și România, după care vom stabili tariful mediu. Iată de ce sîntem convinși că prețul la gaze va fi mai mic. La sfîrșitul anului vom recalcula tariful pentru consumatorii finali”, a spus funcționarul.

„Cel mai important în acest proiect este asigurarea Moldovei cu resurse energetice de alternativă și asigurarea securității energetice a țării. Iar după definitivarea proiectului privind construcția stației de comprimare și a gazoductului pînă la Chișinău, unde se află 60% din consumatori, vom putea negocia cu Gazpromul o eventuală micșorare a prețului la gazele naturale, avînd în vedere livrările mai ieftine din România”, a menționat Russu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?