Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În curînd va ieși de sub tipar o carte despre victimele deportărilor din Moldova

3 mar. 2015,, 11:40   Societate
3872 0
Foto: realitatea.md
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a anunțat în cadrul unei emisiuni în studioul „Sputnic-Moldova” că în curînd va ieși de sub tipar o carte despre victimele deportărilor din Moldova, notează newsmoldova.md.

„Am început lucrările asupra cărții în anul 2011. Au fost realizate circa 50 de interviuri, dintre care aproximativ 40 vor intra în volum. Pînă la sfîrșitul acestui an cartea urmează să fie tipărită în limba rusă de editura «Nestor-Istoria» din Sankt Petersburg. Șeful editurii este un pămîntean de-al nostru, istoricul Serghei Erlih”, a menționat Tulbure.

Potrivit autorului, cartea cuprinde interviuri cu persoanele care au fost deportate în anul 1949.

„Respondenții mei sînt conaționalii noștri care au fost deportați la vîrsta copilăriei. M-am străduit să respect proporțiile geografice și etnice: printre cei intervievați majoritatea sînt moldoveni, în conformitate cu raportul componenței naționale a țării, precum și ucraineni, ruși, bulgari și găgăuzi. Este același număr de femei și bărbați, dar m-am străduit în măsura posibilităților să coincidă și numărul celor deportați pe zone geografice: din raioanele de nord, centru și sud”, a menționat Tulbure.

Istoricul a precizat că are nu doar un motiv cetățenesc, dar și unul personal, care l-a impulsionat să scrie această carte.

„Așa a fost să fie, eu sînt dintr-o familie care a trecut prin toate felurile de represiuni. Bunicul meu a fost deportat ca fiind reprezentant al unui partid politic din România, al doilea bunel a fost înrolat în armata română la începutul războiului, nu a participat la lupte, dar a nimerit în prizonierat la sovietici. El nu a reușit să fie inclus în componența unităților militare formate din prizonieri români care au luptat de partea URSS. Bunica a fost deportată ca element chiaburesc, mama mea a crescut în Siberia”, a relatat Tulbure.

Potrivit istoricului, la baza studierii depărtărilor a stat studierea Holocaustului.

„Eram indignat de faptul că România un timp foarte îndelungat, pînă în anul 2006, nega Holocaustul pe teritoriul său și pe teritoriile ocupate de trupele române în timpul războiului”, a subliniat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?