X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

La Vadul lui Vodă a avut loc Congresul "Școlii Tinerilor Ecologiști", organizat de "ECODAVA" (FOTO)

3 mar. 2015,, 10:30   Societate
5057 0

В Вадул-луй-Водэ прошел съезд «Школы Молодого Эколога» организованном “ECODAVA” (ФОТО)
Foto: noi.md

"ȘcoalaTinerilor Ecologiști" cu sprijinul Fondului de Dezvoltare a Mediului "ECODAVA" Republica Moldova

Din primele zile ale omenirii natura satisface toate nevoile vitale ale oamenilor, oferindu-le:hrană, îmbrăcăminte, energie și altele. Tendința continuă a progresului economic și tehnologic a condus ades la faptul că oamenii s-au obișnuit că resursele planetei sînt inepuizabile. În realitate, totul arată cu totul altfel, resursele energetice se diminuează, apa este contaminată, aerul e poluat, ca urmare a eliberării gazelor, pericolul încălzirii globale persistă, ecosistemul este distrus. A sosit momentul, cînd trebuie ne gîndim bine şi să înţelegem că prin dezvoltare excesivă, noi distrugem totul în jurul nostru, iar natura este ceea de ce depinde în mod direct supraviețuirea întregii omeniri.



Cît nu e destraniu principala problemă este indiferența oamenilor, care poluînd mediul, nici măcar nu se gîndesc serios că mîine vom mînca și bea din toate acestea. Noi sîntem ceea ce ne înconjoară.



Astăzi,mai mult ca niciodată, este deosebit de important să fie acordă atenția cuvenită educației ecologice a fiecăruia dintre noi şi cala nivel global să fie chemaţi cu toţii să-şi asume responsabilitatea pentru utilizarea și conservarea resurselor naturale.Deci, este necesar ca prin educarea ecologică a tinerei generații să le fie dezvoltate abilitățile de gîndire ecologică întru binele viitorului omenirii pe Pămînt.

Aceste șialte probleme au fost discutate în perioada 20-22 februarie, la Congresul de rînd al "Școlii Tinerilor Ecologiști", organizat de fundaţia "ECODAVA" într-una din frumoasele (încă) staţiuni de odihnă de la Vadul lui Vodă.

Reprezentanțiimai multor organizații non-guvernamentale împreună cu ministrul adjunct al Mediului Republicii Moldova Dorin Duşceac s-au axat pe cele mai stringente probleme de mediu, pentru a discuta despre factorii principali care distrug ecologia țării noastre.



Prin intermediul diverselor seminare și training-uri am reușit să unim tinerii din diverse regiuni ale țării într-o echipă, dezvoltînd un dialog constructiv, în baza subiectelor de mediu acute, precum: poluarea apei în rîul Nistru, de unde sînt alimentate cu apă potabilă o mulțime de localități. Alte surse de apă potabilă din Republica Moldova se află, de asemenea, într-o stare extrem de proastă. Omul este constituit 80% din apă, de aceea trebuie acordată o atenție sporită apei pe care o bem.

Știaţi oare cîtă murdărie este deversată zilnic în rîurile care ne înconjoară, din care bem? Știați că în raionul Călărași, de unde izvorăşte rîul Bîc sînt aprovizionate cu apă potabilă cîteva localităţi, iar la Chișinău deja în rîu sînt deversate apele reziduale. Nu este clar faptul că după ieşirea capitală, rîul, în ciuda depăşirii însutite a standardelor permise de poluare a apei este folosit pentru irigarea culturilor de legume, care sînt vîndute cu succes la piețele orășeneşti.

Principaleleobiective ale "ECODAVA" sînt organizarea unei serii de evenimente (a școlilor de vară "verzi", a seminarelor, trainingurilor, conferințelor regionale și internaționale, expedițiilor științifice, acțiunilor ecologice voluntare):

-Dezvoltarea gîndirii ecologice în rîndul tinerilor. Formarea tinerilor în domeniul acţiunilor ce trebuie întreprinse în domeniul ecologic.

- Promovareaunui stil de viață sănătos, într-un mediu curat și verde.

- Ridicarea gradului de informare a opiniei publicecu privire la aspectele actuale de mediu.

-Stabilirea parteneriatelor strategice cu partenerii externi. Dezvoltarea unei platforme permanente de cooperare în domeniul protecției mediului.



Acest proiectare ca scop dezvoltarea responsabilităţii tinerei generații. Cu ajutorul dezbaterilor deschise la care fiecare participant îşi poate exprima și apăra punctele de vedere, sînt puse în discuţie diferitele opțiuni pentru rezolvarea celor mai stringente probleme, cu utilizarea experienţelor de soluționare a acestora în alte state.Activităţile în grup ajută la educarea colaborării eficiente în faţa unor obiective comune, analiza deciziilor luate și principiul dezvoltării durabile.Datorită acestor traininguri poate fi creată o imagine-exemplu, în care mediul, societatea și economia să fie părți componente ale unui întreg.

Consolidarea parteneriatului organizațiilor non-guvernamentale, a societăţii civile, a elitei de afaceri, precum și implicarea organelor administrative de stat contribuie la activizarea diverselor inițiative civice, ceea ce este deja un mare succes.



Numai prinproiectele instructiv-educative, a măsurilor de protecție a mediului, a implicării voluntarilor într-o serie de acțiuni ecologice și de informare a societăţii civile cu privire la problemele de mediu actuale vom fi capabil să conştientizăm că trebuie să păstrăm cu sfinţenie tot ceea ce ne înconjoară. Și atunci copiii noștri vor avea șansa de a se bucura de peisajele naturii și să simtă aerul curat parfumat al dimineţii de primăvară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?