Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova a preluat preşedinţia CEFTA

24 feb. 2015,, 11:15   Economie
4235 0

Foto: mrt.com.mk

Republica Moldova deţine în anul 2015 mandatul de preşedinţie al Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA). În acest context, viceministrul Economiei Octavian Calmîc pleacă la Bruxelles pentru a prezida reuniunea viceminiştrilor ţărilor membre ale CEFTA, care se va desfăşura în perioada 25-28 februarie curent.

La 25 februarie 2015, în cadrul primei reuniuni a viceminiştrilor, va avea loc semnarea Protocolului adiţional la Acordul CEFTA dintre Republica Moldova şi Republica Macedonia, prin care vor fi anulate cotele la exportul de vin. Semnarea acestui document va permite liberalizarea completă a comerţului cu ţările din cadrul CEFTA.

La reuniune, viceministrul Economiei va prezenta agenda Republicii Moldova pe durata mandatului de preşedinţie în cadrul CEFTA. Potrivit lui Octavian Calmîc, aceasta se va axa pe continuarea efortului de implementare a Strategiei Europei de Sud-Est 2020 (SEE 2020), care presupune promovarea schimburilor comerciale intraregionale prin reducerea măsurilor restrictive, coordonarea politicilor investiţionale şi asigurarea protecţiei investiţiilor. De asemenea, pe agendă figurează liberalizarea serviciilor la nivel regional prin negocierea şi semnarea de către părţi a unui acord în acest sens, negocierea şi semnarea pînă la sfîrşitul anului curent a Acordului cadru privind facilitarea comerţului, precum şi promovarea comerţului în regiune, în baza statutului de membru în cadrul Convenţiei pan-europene mediteraneene (PEM).

„Ţara noastră va continua eforturile depuse de predecesoarea sa, Macedonia, în ceea ce priveşte liberalizarea treptată a comerțului cu servicii şi produse agricole între partenerii CEFTA. Pentru anul 2015, ne-am propus să lansăm negocieri în cel puțin cinci sectoare de servicii și să susţinem patru sesiuni de negociere cu toţi partenerii CEFTA. Scopul final este de a realiza acelaşi nivel de deschidere în sectoarele de servicii, contribuind astfel la o mai mare atragere a investiţiilor în regiune”, a spus Octavian Calmîc.

Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu ţările membre CEFTA au înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie 2014 un ritm de creştere dinamic comparativ cu anul 2013, volumul exportului constituind 4,3 milioane USD, iar al importului ajungînd la 26 de milioane USD. În 2013 volumul exportului în ţările CEFTA a constituit 3,8 milioane USD, iar cel al importului – 20,2 milioane USD.

Amintim că Republica Moldova a aderat la Acordul Central European de Comerţ Liber în 2007, obţinînd pentru prima dată preşedinţia în această structură regională în 2008. Preşedinţia CEFTA se obţine de fiecare stat membru prin rotaţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?