X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Rusia intenţionează să deschidă anul acesta prima sa bancă islamică

24 feb. 2015,, 02:30   Externe
4422 1

Foto: com.ua

Parlamentul Rusiei ar putea revizui în următoarele două luni legislaţia pentru a permite înfiinţarea de bănci islamice în semestrul doi din 2015, a declarat Anatoly Aksakov, parlamentar şi preşedinte al Asociaţiei Băncilor Regionale din Rusia.

Amendamentele sunt menite să atragă capital din ţările islamice, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Indonezia, în condiţiile în care Rusia vrea să aducă “zeci de miliarde de dolari, inclusiv prin obligaţiuni sukuk, pentru a finanţa proiectele de infrastructură şi industria internă”, a explicat Anatoly Aksakov.

În sistemul bancar islamic, perceperea dobânzilor este interzisă, însă posesorii titlurilor au dreptul să primească o parte din veniturile generate de activele pe care emisiunea respectivă le-a finanţat. Declinul economiei ruse, afectată de sancţiunile occidentale şi de scăderea preţului la ţiţei, a determinat agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service să retrogradeze, vineri, ratingul suveran al Rusiei la ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii).

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti. Rusia nu este singura ţară care vrea să atragă finanţare din state islamice. Anul trecut, Trezoreria britanică a plasat obligaţiuni sukuk în valoare de 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 250 milioane de euro), cu scadenţa la 5 ani. De asemenea, Luxemburg şi Africa de Sud au vândut în 2014 obligaţiuni sukuk, intrând pe o piaţă globală care va ajunge la 2.600 miliarde de dolari până în 2017, conform estimărilor PricewaterhouseCoopers.

Conform datelor Guvernului SUA, aproximativ 15% dintre cei 142 de milioane de cetăţeni ruşi sunt musulmani. Economia rusă ar urma să se contracte cu 4% anul acesta, conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Creşterea a încetinit anul trecut la 0,6%, de la 1,3% în 2013, deoarece rubla s-a depreciat cu 46% faţă de dolar iar preţul ţiţeiului a scăzut cu aproape 50%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?