Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Cursul european al Moldovei a fost pus în fața relației cu Rusia

23 feb. 2015,, 16:53   Politică
6551 12
Expert: Cursul european al Moldovei a fost pus în fața relației cu Rusia
Foto: ipn.md
Expertul în politică externă Lina Grîu susține că programul de guvernare pentru anii 2015-2018 în partea ce se referă la politica externă este menit să asigure o continuitate a planului de activitate precedent. Opinia a fost exprimată de expertă pentru NOI.md, care i-a solicitat să comenteze prevederile documentului prezentat inițial de Iurie Leancă în Parlament și preluat ulterior de Chiril Gaburici.

Potrivit documentului, pe plan extern Chișinăul urmează să acorde o atenție sporită asocierii politice a Moldovei la UE și aprofundării parteneriatului cu România, în calitatea sa de cel mai apropiat stat vecin membru al Uniunii. Lina Grîu a explicat ce ar însemna aprofundarea acestui parteneriat strategic.

„La nivelul relațiilor cu România, există anumite restanțe în cooperarea bilaterală pe plan economic și politic. E vorba de necesitatea soluționării unor probleme acumulate de ani de zile. Problema ce ține de Gazoductul Iași-Ungheni, liniile de înaltă tensiune, pe care nu ale avem și chiar sînt necesare, mai multe poduri peste Prut, probleme care în perspectiva cîtorva zeci de ani rămîn nesoluționate. Aprofundarea parteneriatului ar putea însemna și o relație politică mai bună cu statul vecin”, a remarcat Lina Grîu.

Potrivit expertei, ordinea expunerii obiectivelor în cadrul programul de guvernare este extrem de importantă. Faptul că demersul normalizării relațiilor cu Federația Rusă este poziționat pe locul 7, după obiectivele de asociere la UE, de consolidare a relațiilor cu România, Ucraina și SUA, confirmă cursul strategic al Moldovei –apropierea de UE.

„Orice autorități de la Chișinău trebuie să țină cont de importanța relației cu Federația Rusă. Această dependență, care e mai mare decît poate ne-am fi dorit, impune necesitatea unui dialog cu Rusia. Deși Chișinăul ar vrea poate o Rusie mai previzibilă, vedem că de fapt autoritățile ruse au un comportament dezechilibrat, impredictibil. Cursul strategic – apropierea de Uniunea Europeană – este pus în fața relației cu Rusia. Trebuie însă să ținem cont că Rusia e o țară prea mare pentru a fi ignorată”, a explicat Lina Grîu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?