Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Doga în loc de Diordiță și 7 Aprilie în loc de Lazo? (VIDEO)

23 feb. 2015,, 16:45   Societate
5461 3
Дога вместо Диордица, а 7 апреля вместо Лазо?
Foto: noi.md
La ședința operativă a Primăriei Chișinău a fost discutată problema denumirii și redenumirii unor străzi. „Maria Bieșu, Mihai Dolgan, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Titus Jucov, 7 Aprilie. În total sînt circa 15-20 de nume care trebuie înveșnicite în denumiri de străzi”, a declarat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul discuțiilor, informează NOI.md.

Astfel, în capitală urmează ca unele străzi să fie redenumite în Tudor Ghiorghiță, Vasile Vasilache, Vilnius, Liubomir Iorga, Constantin Tănase, Eugen Cioclea. Însă există o problemă – Comisia de urbonimice şi toponimice nu activează, iar altă structură nu a fost creată.

„Schimbarea denumirilor străzilor este o problemă delicată, inclusiv privind folosirea numelor persoanelor care sînt în viață, dar în măsura în care denumirile prezente nu sînt relevante pentru istoria noastră, acest lucru poate avea loc. De exemplu, străzile Lazo, Diordiță, Cosmonauților și Gagarin. Există o inițiativă de redenumit strada pietonală. Săptămîna trecută partenerii care au investit în amenajarea acestei străzi 240 de mii de dolari au propus ca ea să fie numită simbolic – Aleea Chişinăului. Cine a fost Diordiță și cu ce s-a ocupat în anii 1950?”, a întrebat retoric edilul capitalei.

Răspunsul poate fi găsit în Wikipedia: Alexandru Diordiță în anii 1958-1970 a fost președintele Consiliului de miniștri al RSSM. Probabil, în opinia primarului general, Diordiță nu este demn ca numele lui să-l poarte strada pietonală. Există mai multe propuneri privind redenumirea străzii A. Diordiță, de exemplu, strada Oamenilor Buni etc. Potrivit unei dintre variante, strada ar urma să fie redenumită în cinstea compozitorului Eugen Doga, care locuiește pe strada Eminescu (dar de facto, în Moscova – nota aut.). De asemenea, se preconizează ca la intrarea pe această stradă să fie instalate porți simbolice, urmînd să fie efectuate și alte lucrări de amenajare. Evenimentele din 7 aprilie 2009 se propune să fie înveșnicite prin redenumirea străzii S. Lazo.

În opinia primarului capitalei, la noi sînt mai multe străzi decît cartiere. Sînt cîteva case, dar nu există infrastructură și strada nu există. Însă, potrivit unui angajat al Primăriei, există și o altă problemă. Sînt cartiere bine amenajate, dar acolo denumirea străzilor coincide cu denumirea stradelelor din apropiere. De exemplu, strada Olga Vrabie și stradela Olga Vrabie, 1, și Olga Vrabie, 2; strada Gheorghe Pîntea și stradela Gheorghe Pîntea, 1, și Gheorghe Pîntea, 2. Aceste adrese nu pot fi găsite nici de poștași, nici de angajații serviciilor de distribuire a gazelor naturale și energiei electrice. Trebuie de analizat nu doar partea centrală, ci întreg orașul.

„Există o problemă nu doar cu denumirea străzilor, ci și cu plăcile comemorative și monumentele. Trebuie să fie o structură care să coordoneze problemele legate de ghiduri, nomenclatură, instalarea plăcilor cu denumirea străzilor ș.a.m.d. Noi finalizăm munca (în comun cu specialiștii de la biblioteca B.P. Hașdeu, Direcția arhitectură, urbanistică și relații funciare și Direcția generală transport public și căi de comunicație) asupra ghidului străzilor, care va include și diferite scheme”, a comunicat angajata Primăriei Răileanu.

Un număr mare de instituții și organizații obștești solicită să fie înveșnicite în denumiri de străzi numele unor personalități cunoscute sau să fie redenumite unele străzi, în special în centrul orașului. Poziția noastră rămîne neschimbată – să fie păstrate denumirile istorice. Noi studiem cum ar putea fi denumite străzile noi, însă propunerile noastre nu au fost acceptate de Comisia pentru urbanism și toponimică. În cadrul ședințelor Consiliului Municipal Chișinău, de concluziile acestei comisii nu întotdeauna se ține cont, consilierii adoptînd decizii proprii. Așa a fost în cazul a patru străzi care purtau numele unor eroi ai URSS.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?