X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Locuitorii Suediei, Turciei, Egiptului și chiar ai Franței au gustat în premieră strugurii moldovenești (FOTO)

22 feb. 2015,, 11:00   Externe
5954 0

Фото: noi.md

„Noi am extins piețele de desfacere a soiurilor de struguri de masă moldovenești pînă la 18 țări din cele mai diferite regiuni ale lumii. Rezultatele din anul trecut ne inspiră optimism și convingerea că aceasta nu este limita posibilităților noastre. Acest lucru este demonstrat și de dinamica exportului de struguri în ultimii ani”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Gheorghe Gaberi.

Directorul executiv al asociației, Serghei Zabolotnîi, a precizat că, în anul 2014, producătorii moldoveni de struguri de masă au recoltat 80 de mii de struguri, dintre care 51 de mii de tone au fost exportate.

Cele mai mari cantități au fost exportate în Rusia (29 mii tone), statele UE (12 mii tone) și Belarus (8 mii tone).

„Cu toate că pe piața UE cota noastră constituie doar 10 mii de tone, încă 2 mii de tone au fost exportate cu achitarea taxelor vamale. Pentru anul viitor vom solicita majorarea cotei, avînd în vedere că Polonia a majorat de 10 ori volumul importului de struguri moldovenești față de anul 2013.Aceiași situație e și în cazul României. În premieră, strugurii moldovenești au ajuns în Suedia, Turcia, Egipt, Cehia, Bulgaria și chiar în Franța, renumită prin podgoriile sale .

Exportul strugurilor moldovenești continuă și acum. Unii agenți economici au păstrat producția și acum o vînd la prețuri mai convenabile. Astfel, în luna ianuarie au fost exportate 3 mii de tone de struguri”, a menționat Serghei Zabolotnîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?