X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Universitatea Agrară din Moldova va avea proprie fermă de zootehnică

21 feb. 2015,, 15:00   Societate
5722 1
Foto : edu.ascon.ru
Universitatea Agrară din Moldova va avea proprie fermă de zootehnică. Construcția ei va fi finisată la sfîrșitul lunii iunie și deja în această vară studenții vor putea face aici practica de instruire. Proiectul, estimat la circa 500 mii de euro, este finanțat de Uniunea Europeană.

Construcția fermei va demara la începutul lunii martie. Ferma va fi edificată pe terenul din apropierea Facultății Zootehnie. Aceastava avea o capacitate de 30 de capete şi va fi dotată cu utilaje moderne pentru evacuarea dejecţiilor şi pentru muls.

La fermă, studenţii vor învăţa cum să îngrijească animalele, să le hrănească, să le apere şi să le trateze de boli.

"Vrem să construim o fermă didactică la care studenţii Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii şi studenţii de la Medicina Veterinară să-şi poată aprofunda cunoştinţele practice", a spus prodecanul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii, Ana Chițanu.

De asemenea, ei vor studia utilajele moderne, dar şi cum să prelucreze laptele şi carnea.

"Cu părere de rău în timpul de faţă nu avem bază didactică, nu avem ferme specială pentru specialitatea noastră. O să fie posibil de acordat şi servicii pentru producători", a mărturisit asistentul proiectului, Vasile Lupan.

Studenţii vor scăpa de grija şi de drumul lung pînă la fermele din raioane pentru a face practica care va bate teoria:
"Pînăcînd orele practice le facem aici în auditoriu, la fiecare pereche avem auditoriu separat. Avem practica de producţie, practica didactică care se petrece la fermă. Avem nevoie de ferma noastră." "Avem un laborator în cadrul universităţii, dar un laborator nou, bine dotat este binevenit."

Proiectul de construcţie a fermei face parte din programul transfrontalier România-Republica Moldova-Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?