Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Experţii speră că activitatea comisiei de anchetă privind situaţia de pe piaţa valutară nu va fi una formală

21 feb. 2015,, 09:36   Economie
4220 4
Foto: noi.md
Experţii economici speră că activitatea Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia de pe piaţa valutară nu va fi una formală.

Solicitat de "Infotag", vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie, Elena Gorelova, şi-a exprimat speranţa că această comisie va reuşi nu doar să prezinte o analiză profundă a situaţiei din cadrul celor trei bănci comerciale, dar şi să descopere "întregul parcurs al evenimentelor", care au dus la un rezultat atât de sumbru.

"Deputaţii, spre deosebire de jurnalişti, au acces la mai multe informaţii bancare, fapt care le va permite să prezinte tabloul complet al situaţiei şi să facă toate concluziile de rigoare. Rezultatele activităţii comisiei parlamentare vor depinde în special de dorinţa membrilor comisiei de a se clarifica în această chestiune", consideră ea.

Expertul IDIS Viitorul, Tatiana Lariuşin, a menţionat pentru "INFOTAG" că cel mai important este ca declaraţiile publice ale aleşilor poporului să corespundă acţiunilor lor reale.

"Aceste jocuri nu trebuie făcute de dragul lumii, pentru ca despre aceasta să se discute în presă, iar seara politicienii să se vadă la televizor. În Moldova există o discrepanţă foarte mare între ceea ce politicienii declară oficial şi ceea ce fac în realitate. Societatea însă nu mai poate tolera această discrepanţă. În societăţile democratice politicienii răspund pentru declaraţiile lor publice şi pentru promisiunile făcute", a spus ea.

În opinia expertului, în rezultatul activităţii acestei comisii, societatea va avea un motiv în plus să vadă dacă deputaţii reprezintă puterea reală şi legală în acest stat.

"Membrii comisiei trebuie să-şi organizeze activitatea în aşa mod, pentru ca în conformitate cu regulamentul Parlamentului, dar şi atribuţiilor mandatului de deputat, să facă lumină în această chestiune în măsura competenţei lor. Ei trebuie să lucreze astfel ca celelalte organe competente ale statului să fie obligate să ducă acest caz până la un final logic, pentru ca societatea să obţină un răspuns clar ce se întâmplă în cadrul sistemului nostru bancar, cine a permis devalorizarea depozitelor simplilor cetăţeni din cea mai săracă ţară din Europa? Doar atunci, cetăţenii vor avea încredere în această guvernare", consideră Tatiana Lariuşin.

Parlamentul a creat o comisie privind situaţia de pe piaţa valutară. În cadrul comisiei intră câte doi deputaţi din partea PLDM, PCRM, PSRM şi PDM. Partidul Liberal este reprezentat de un singur deputat. Preşedinte al Comisiei a fost desemnat democratul Marcel Răducan.

În decurs de 15 zile comisia va examina situaţia de pe piaţa valutară, va studia cauzele devalorizării leului şi scoaterea din ţară a circa 1 mlrd. de euro prin tranzacţii dubioase la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care de la sfârşitul anului 2014 se află sub administrarea specială Băncii Naţionale a Moldovei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?