Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Austria oferă Moldovei un credit în valoare de €6 milioane pentru procurarea mașinilor de pompieri moderne

20 feb. 2015,, 16:30   Economie
6837 2

Foto: specialauto.ru

Moldova va obţine de la Austria un credit preferenţial în valoare de 6 milioane de euro pentru achiziţia automobilelor speciale moderne pentru salvatorii şi pompierii din satele ţării. Mijloacele pentru aceste scopuri vor fi acordate de banca austriacă „UniCredit Bank” în conformitate cu Acordul de credit ratificat de Parlamentul Moldovei, relatează NOI.md. Documentul a fost semnat de Guvernul Moldovei cu banca austriacă în cauză la 21 noiembrie 2014.

Creditul acordat Moldovei de „UniCredit Bank” va fi preferenţial, ţara îl va obţine pe un termen de 21 de ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani. În baza mijloacelor alocate se preconizează să se achiziţioneze 23 de autospeciale pentru situaţii excepţionale de marca „MAN” sau un model analogic în cadrul proiectului „Consolidarea serviciilor salvatori şi pompieri în localităţile rurale ale Moldovei”, finanţat de UniCredit Bank Austria AG.

Potrivit reprezentanţilor MAI, în prezent dotarea Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale cu tehnică şi utilaj special este insuficientă. Acesta dispune, în particular, de 152 de autospeciale, pe cînd, în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale în vigoare, sînt necesare 406 de mijloace de transport. Totodată, 2 la sută din numărul total de maşini de pompieri au fost produse în perioada anilor 1960-1970, 10 la sută – în anii 1971-1980, 56 la sută – în anii 1981-1990, iar 25 la sută – în anii 1991-2000. Doar 7 la sută din numărul total de autospeciale nu au depăşit termenul de exploatare. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor maşinile se defectează în timpul plecării la locul incidentului, ceea ce duce la întrîrzieri, la creşterea substanţială a prejudiciului material şi numărului de victime, creează probleme în asigurarea serviciilor eficiente de lichidare a incendiilor şi consecinţelor situaţiilor excepţionale. Achiziţia noilor autospeciale va permite crearea unor subdiviziuni noi ale serviciilor salvatori şi pompieri în localitatea rurală, dotate cu tehnică specială modernă. Se preconizează că se va reduce considerabil timpul de răspuns şi de deplasare pentru lichidarea incendiilor şi altor situaţii excepţionale, ceea ce va permite salvarea mai multor oameni şi bunuri materiale. În afară de aceasta, în comune şi sate vor fi create noi locuri de muncă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?