X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Unii jucători de pe piața valutară au cîștigat săptămîna aceasta pînă la 3 miliarde de lei

20 feb. 2015,, 11:15   Economie
12644 5
Несколько игроков валютного рынка заработали на этой неделе до 3 млрд леев
Foto: noi.md
Săptămîna curentă, atunci cînd cursul valutelor străine a ajuns la cel mai înalt nivel, unii jucători de pe piața valutară moldovenească au vîndut sute de millione de dolari și euro. Potrivit estimărilor experților bancari, în aceste tranzacții ei au cîștigat de la două pînă la trei miliarde de lei, relatează NOI.md.

Acest fapt a fost confirmat tangențial și de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Joi dimineață, după ședința operativă pentru elucidarea situației pe piața valutară, susținută în Parlament, el a menționat că în februarie s-a înregistrat „o reacție excesivă a participanților de pe piața valutară” și că în rezultatul măsurilor întreprinse de Banca Națională „banii în circulație s-au micșorat cu 1,2 miliarde de lei”.

Foarte atent despre realizarea tranzacțiilor dubioase vorbesc și experții financiari, care se consideră apropiați de actuala guvernare. Astfel, directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a menționat săptămîna curentă că începînd cu luna decembrie 2014 și pînă în prezent tendința de depreciere a leului nu poate fi motivată prin factori obiectivi regionali. Ea „este determinată de cererea excesivă de valută străină, care putea fi provocată de panica, așteptări negative și tranzacții dubioase”.

În opinia expertului, devalorizarea leului nu poate dura mult. El a specificat că în condițiile lipsei altor șocuri ne putem aștepta la stabilizarea leului în decursul anilor 2015-2016. Experții bancari de asemenea întîmpină dificultăți în determinarea termenului de stabilizare: totul depinde de faptul „au cîștigat deja acești jucători sau încă nu”. Luînd în considerare faptul că tranzacțiile dubioase în valută străină au fost efectuate fără știrea funcționarilor superiori și conducerii Băncii Naționale, societatea nu poate fi convinsă că situația se află sub control.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?