Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce pun experții despre probabilitatea stabilizării leului

20 feb. 2015,, 11:00   Economie
9145 3

Эксперты рассказали, когда стабилизируется курс лея
Foto: abcnews.md

Începînd cu luna decembrie 2014 și pînă în prezent, tendința de depreciere a leului nu este justificată de factori fundamentali, fiind determinată anume de creșterea excesivă a cererii pentru valută străină. Aceasta poate fi cauzată de panică, așteptări negative, tranzacții suspecte etc. și, prin urmare, nu este de lungă durată. În lipsa altor șocuri, cursul de schimb ar putea să se restabilească pe parcursul anilor 2015-2016. Acest lucru a fost anunțat de către directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Andrian Lupușor, în studiul său „De ce s-a depreciat leul şi cum poate fi redresat”, informează NOI.md.

Expertul a menționat că devalorizarea bruscă a leului din ultima perioadă a fost determinată de trei factori de bază, cum ar fi: deprecierea monedelor naționale din regiune (în special, în Federația Rusă și Ucraina); diminuarea ofertei de valută, drept rezultat al diminuării exporturilor, remiterilor și a investițiilor străine directe, și creșterea cererii pentru valută străină, drept rezultat al retragerii de capital din țară de către unele firme, așteptări privind deprecierea în continuare a leului și creșterea nivelului de valutizare a economiilor.

Lupușor a subliniat faptul că, dacă primii doi factori, care reflectă condițiile economice și politice dificile din țară și regiune, erau relevanți pînă în luna noiembrie 2014, începînd cu luna decembrie 2014 și pînă în prezent, tendința de depreciere nu este justificată de factori fundamentali, fiind determinată anume de creșterea excesivă a cererii pentru valută străină. Aceasta poate fi cauzată de panică, așteptări negative, tranzacții suspecte etc. și, prin urmare, nu este de lungă durată. Astfel, în lipsa altor șocuri, ar putea avea loc stabilizarea cursului de schimb pe parcursul anilor 2015-2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?