X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Drăguțanu: Leul se întărește – deja multă lume înțelege că valoarea leului este mai mare (VIDEO)

19 feb. 2015,, 11:32   Economie
5882 0
Правительство и Нацбанк установили ряд мер по стабилизации валютного курса
Foto: noi.md
Rata de schimb valutar în Moldova este ridicată, leul se întărește și va continua să se întărească – deja multă lume înțelege că valoarea leului este mai mare. Constatarea a fost făcută de către președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, după ședința pentru examinarea situației de pe piața valutară și a contextului economic actual, susținută în Parlament cu participarea sa, a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrului, Chiril Gaburici, ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, ministrului Economiei, Stephane Christophe Bride.

Dorin Drăguțanu a menționat că a avut loc o discuție profesionistă și constructivă, orientată spre atingerea rezultatelor pozitive. În cadrul ședinței, șeful BNM a informat despre măsurile întreprinse de Banca Națională a Moldovei pentru stabilizarea pieței valutare, precum și despre acțiunile ei ulterioare.

Dorin Drăguțanu a spus că este important să înțelegem că în februarie s-a înregistrat o reacție excesivă a participanților de pe piața valutară. El a menționat că măsurile întreprinse de BNM de înăsprire a politicii monetare, majorare a ratei de refinanțare, precum și a normelor de rezerve obligatorii pentru atragerea de către bănci a mijloacelor în lei, intervenția BNM prin vînzarea valutei deja încep să arate rezultate. „Leul se întărește, deja multă lume înțelege că valoarea leului este mai mare. Lei sînt mai puțini pe piață. De la începutul anului banii în circulație s-au micșorat cu 1,2 miliarde de lei”, a spus șeful BNM.

Dorin Drăguțanu a specificat că măsurile care vor fi întreprinse în curînd, în comun cu guvernul, vor aduce rezultate concrete și pozitive. Președintele BNM a menționat că există măsuri pe termen scurt și lung, dar nu a precizat care sînt acestea. Potrivit lui, în cadrul măsurilor pe termen scurt BNM majorează valoarea leului prin intermediul înăspririi politicii monetare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?