X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La ce se poate aștepta economia moldovenească în anul 2015?

19 feb. 2015,, 11:15   Economie
4332 0
Что ждет молдавскую экономику в 2015 году?
Foto: arena.md
Economia moldovenească, în anul 2015, se va afla în declin. De această părere sînt mai mulți experți economici din Moldova, notează newsmoldova.md.

„În prezent, există un decalaj în prognoze. Ministerul Economiei consideră că se va înregistra o creștere economică de 3,5%, în timp ce experții de la BERD estimează că această creștere ar putea să înceteze. Avînd în vedere cum a început acest an și ce rezultate au fost înregistrate în ultimele luni ale anului trecut, economia Moldovei va fi în declin. Ținînd cont de faptul că Banca Națională a Moldovei nu este în stare să țină în frîu situația din sectorul bancar și de pe piața valutară, se poate presupune că nici noul guvern nu va putea face față fenomenelor de criză din economia noastră. În acest an ne putem confrunta cu un declin economic”, consideră vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Potrivit expertei, prognozele sînt corectate în funcție de felul în care se schimbă situația din economie și pe diferite piețe. „Actuala situație social-economică, din sectorul valutar-financiar și cel bancar denotă că ar putea urma un declin al economiei”, a menționat Gorelova.

De aceeași părere este expertul economic Viorel Gîrbu.

„Am văzut prognozele organizațiilor internaționale pe anul 2015 din care reiese că în anul curent ne așteaptă o recesiune și niciun fel de creștere economică. Cu alte cuvinte, economia națională va stagna. Cred că în principiu anume așa și va fi”, a menționat Gîrbu.

Expertul a argumentat aceste prognoze prin reducerea semnificativă a exportului și a remitențelor de peste hotare a muncitorilor migranți. Gîrbu consideră că anume acești factori influențează în mare măsură capacitatea de cumpărare a populației Moldovei, care este în scădere.

„Așa sau altfel, situația pe ansamblu în economie va fi nu tocmai îmbucurătoare. Vedem ce se întîmplă cu leul moldovenesc. Această situație denotă că există riscuri de neîncredere față de viitor și această reorientare de la Est la Vest va atinge destul de dureros și adînc structura societății moldovenești și economia națională. Cred că prognozele pe acest an pentru economia națională a Republicii Moldova nu sînt deloc îmbucurătoare”, a menționat Gîrbu.

În opinia unor experți economici moldoveni, în acest an nu poate fi vorba despre o creștere a activității economice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?