Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Echipa Guvernului Gaburici nu diferă esențial de Guvernul Leancă-2 (INFOGRAFIC)

18 feb. 2015,, 12:22   Politică
5782 1
В составе правительства Габурича почти нет изменений по сравнению с предложенным правительством Лянкэ - 2
Foto: allmoldova.com
Componenţa Guvernului Chiril Gaburici, a cărui aprobare se va discuta în Parlament joi, a rămas practic aceeași ca și cea din cabinetul de miniştri propus săptămîna trecută de Iurie Leancă. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" de către o sursă din Partidul Liberal Democrat (PLDM).

Potrivit sursei, PLDM a făcut o singură modificare în lista miniştrilor propuşi de partid: în locul lui Vladimir Grosu la postul de ministru al Justiţiei se propune desemnarea lui Oleg Efrim, care a deţinut acest post şi în precedentul guvern.

„Aceasta se datorează faptului că reforma justiţiei este o sarcină primordială a noului guvern. Efrim a iniţiat această reformă şi ar fi bine dacă tot el ar continua-o”, a spus interlocutorul agenţiei, dînd de înţeles că fostul viceministru Grosu a fost propus la postul de ministru în legătură cu faptul că Efrim nu dorea să lucreze cu Leancă, dar este de acord să lucreze cu un alt premier.

Întrebări au mai fost faţă de candidatura pentru funcția de ministru al Educaţiei, Maia Sandu, şi cea de ministru al Mediului, Serghei Palihovici. Împotriva acestor candidaţi obiecţii avea fracţiunea Partidului Comuniştilor. Însă după consultările şi întrevederile lui Gaburici cu candidaţii pentru posturile de ministru, s-a decis să fie lăsată neschimbată componenţa propusă a Guvernului.

Din partea Partidului Democrat, de asemenea, nu sînt propuneri de modificare a componenţei Guvernului comparativ cu cel care a fost propus cu o săptămînă în urmă. Conform Acordului de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, PLDM a delegat în componenţa Guvernului 10 membri (inclusiv premierul), iar PDM – opt.

Conform propunerilor partidelor, în funcţiile deţinute în fostul guvern vor rămîne reprezentanţii PLDM: ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, ministru Finanţelor, Anatol Arapu, ministru Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Educaţiei, Maia Sandu. PDM a propus să rămînă în componenţa noului Guvern: ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, ministrul Culturii, Monica Babuc.

Pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a fost propus Vasile Bîtcă (PDM), ministrul Tineretului şi Sportului – preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, Serghei Afanasenco (PDM), ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ruxanda Glavan (PDM), ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare – fostul viceministru Ion Sula (PLDM), ministrul Afacerilor Interne – fostul rector al Academiei de Administraţie Publică Oleg Balan (PLDM), ministrul Apărării – expertul militar, politologul Viorel Ciubotaru (PLDM), ministrul Justiţiei – actualul ministru Oleg Efrim (PLDM), ministrul Sănătăţii – directorul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Mircea Buga (PLDM), ministrul Mediului – Serghei Palihovici (PLDM). În calitate de vicepremier pentru Reintegrare a fost propus jurnalistul Victor Osipov (PLDM), care a deţinut acest post în perioada 2009-2010. În componenţa Guvernului Moldovei a fost propus un cetăţean străin – Stephane Christophe Bride – pentru postul de vicepremier, ministru al Economiei. Candidatul este căsătorit cu o moldoveancă şi deţine cetăţenia Franţei şi cea a Moldovei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?