Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

BNM a relatat cînd se va stabiliza cursul leului

18 feb. 2015,, 12:30   Economie
9288 6
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) consideră că dinamica cursului de schimb a leului se va stabiliza după reducerea consumului intern și a importului de mărfuri și servicii, fapt ce va echilibra balanța comercială, va diminua importul și, respectiv, va micșora cererea la valuta străină din partea persoanelor juridice, informează NOI.md.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a menționat că remitențele de peste hotare reprezintă o parte importantă a veniturilor totale ale gospodăriilor casnice, care cu acești bani își acoperă 25% din consum. Funcționarul a amintit că volumul transferurilor bănești în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor, în anul 2014, a crescut nesemnificativ, cu 4 milioane de dolari SUA, constituind 1 miliard 612,96 milioane de dolari. Însă analiza dinamicii lunare a remitențelor arată că șocul extern prin canalele de transmitere a banilor și-a spus cuvîntul.


Astfel, în luna octombrie 2014, volumul remitențelor în Moldova s-a redus cu 9%, în noiembrie – cu 29%, în decembrie – cu 31%. Per ansamblu, în trimestrul IV al anului 2014, volumul remitențelor s-a micșorat cu 20% față de aceeași perioadă a anului 2013. Principala cauză a diminuării remitențelor este situația financiară complicată și recesiunea din Rusia, deprecierea puternică a rublei rusești față de dolarul SUA.

Dorin Drăguțanu a menționat că circa 2/3 din remitențele în Moldova vin din Rusia, iar deprecierea anuală a rublei față de dolar în anul 2014 a depășit 70%. Astfel, veniturile muncitorilor migranți moldoveni s-au redus, respectiv, s-a micșorat și volumul transferurilor bănești. De menționat că s-a diminuat atît volumul remitențelor în dolari și euro, cît și în ruble rusești. Astfel, în luna decembrie 2014, volumul remitențelor în ruble din Rusia s-a redus cu 49%. Guvernatorul BNM a subliniat că economia se adaptează la acest șoc în mod natural, din contul reducerii veniturilor populației scade consumul, se micșorează importul etc.

Potrivit BNM, în perioada următoare deprecierea monedei naționale și reducerea remitențelor vor micșora consumul intern al cetățenilor, care vor economisi mai mult, respectiv, se va diminia importul de mărfuri și servicii. În rezultat, se va echilibra balanța comercială externă și se va stabiliza dinamica cursului de schimb al monedei naționale. Totodată, presiunea asupra leului ar trebui să se reducă după majorarea ratelor rentabilității la depozitele în valută națională, ceea ce va spori atractivitatea economiilor în lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?