Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ministerul în exerciţiu al Sănătăţii, VINOVAT de criza medicamentelor. REACŢIA lui Usatâi

18 feb. 2015,, 08:17   Societate
3057 0

Foto: noi.md

Ministerul în exerciţiu al Sănătăţii se face vinovat de criza de preparate farmaceutice din instituţiile medicale. Este concluzia comisiei de profil a Parlamentului după audierea ministrului în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Potrivit deputaţilor, ministerul era obligat să efectueze controale şi să informeze autorităţile despre problemele existente.

Audierile s-au desfăşurat cu uşile închise şi au durat trei ore. Potrivit preşedintelui Comisiei Sănătate, Oxana Domenti, discuţiile au vizat reducerea stocurilor de medicamente din spitale, dar şi creşterea preţurilor preparatelor farmaceutice. Deputaţii i-au cerut Ministerului Sănătăţii să prezinte de urgenţă un proiect de lege pentru redresarea situaţiei.

"Ministerul Sănătăţii era obligat să verifice disponibilitatea fizică în stoc a medicamentelor. În acest caz am constatat că Ministerul Sănătăţi nu a verificat acest lucru. Au raportat la toate nivelele că există stocuri de medicamente, valoarea lor era mare, iar când a mers pe disponibilitatea lor fizică, acesta nu există în spitale", a declarat Oxana Domenti.

Andrei Usatâi a menţionat că spitalele au rezerve de medicamente pentru cel mult o lună.

"În spitalele raionale această livrare este de 37 de procente din volumul contractelor ceea ce a depăşi un volum de patru luni. În instituţiile republicane avem o livrare de opt procente. În ceea ce priveşte preţurile medicamentelor, ministrul în Exerciţiu al Sănătăţii crede că scumpirile vor continua. Este o situaţie unicală pentru această perioadă, deoarece căderea valutei naţionale în asemenea măsură nu a fost programată ", a spus ministrul în exerciţiu al Sănătăţii.

Spitalele au rămas fără medicamente la începutul acestui an, după ce furnizotii au refuzat să încheie contracte sub pretextul că ar suporta pierderi din cauza deprecierii leului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?