Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lucian Costin Boncea, consilier EUHLPAM: ANSA devine garantul calității produselor alimentare moldovenești (FOTO)

18 feb. 2015,, 10:17   Economie
6731 0

Foto : noi.md

Sectorul agroindustrial al Republicii Moldova este considerat drept unul dintre cele mai sensibile la liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană, survenită odată cu punerea în aplicare a Acordului de asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb. Una dintre temeri ţine de faptul că standardele comunitare, fiind net superioare faţă de nivelul la care se află industria noastră prelucrătoare, pot constitui un impediment serios pentru exporturile moldoveneşti pe piaţa UE.

Pentru a-i ajuta pe producătorii moldoveni să atingă standardele internaţionale în ceea ce priveşte sănătatea animalelor, cea a plantelor şi siguranţa alimentelor – singura cale de a exporta pe piaţa europeană, dar şi pentru a le garanta consumatorilor faptul că produsele „made in Moldova” întrunesc aceste cerinţe, în 2013 a fost creată Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Despre rolul ANSA în contextul Zonei de Liber Schimb şi despre obiectivele propuse am discutat cu Lucian Costin Boncea, consilier al Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova (EUHLPAM).

— Domnule Boncea, în ce măsură ANSA, care este o structură nouă pentru Republica Moldova, reuşeşte să răspundă scopului pentru care a fost creată?

— Agenția pentru Siguranța Alimentelor reprezintă o structură unitară, al cărei rol este să le garanteze atît consumatorilor din Republica Moldova, cît şi celor din țările în care sînt exportate produsele alimentare moldoveneşti, că ceea ce folosesc ei în alimentație nu le pune în pericol sănătatea. La fel, Agenția protejează industria alimentară şi consumatorii de practicile comerciale incorecte sau frauduloase. Deşi, precum ați remarcat, ANSA este o instituție „tînără”, consider că ea răspunde de o manieră adecvată misiunii pentru care a fost creată. Dovada cea mai elocventă sînt recentele evaluări făcute de către instituții din cadrul UE, care i-au apreciat în mod pozitiv activitatea şi au permis accesul pe piața Uniunii Europene pentru noi categorii de produse fabricate în Moldova. Ultimul exemplu este cel al produselor din pescuit, şi anume, al caviarului, care poate fi exportat din luna noiembrie 2014.

— De ce ANSA este importantă pentru producătorii care doresc să exporte în UE?

— În baza programelor naționale de control, care la rîndul lor sînt întocmite în conformitate cu cerințele internaționale din domeniu, Agenția face verificări la toate etapele din lanțul alimentar – de la nivelul fermei pînă la consumatorul final. Reprezentanții ANSA sînt primii care îi îndrumă pe producători în materie de standarde – esențiale şi obligatorii pentru efectuarea exporturilor, iar apoi, în baza acestor controale, asigură certificarea produselor care fac obiectul exporturilor.

„Sînt concepte noi, care trebuie înțelese şi de producător, şi de consumator”

— Cu ce „plan de acțiuni” ați venit la Chişinău?

— Înainte de toate, trebuie să definitivăm procesul de construcție instituțională a ANSA, început încă în anul 2010, atunci cînd Guvernul şi-a asumat implementarea Strategiei în domeniul siguranței alimentelor. Mi-am mai propus ca, împreună cu echipa Agenției, să parcurgem paşii necesari pentru transpunerea legislației relevante din domeniu, mai ales că aceasta reprezintă un procent semnificativ din legislația care trebuie pusă în aplicare în cadrul procesului de creare a Zonei de Liber Schimb cu UE. Un alt deziderat important a fost ca, prin activitățile desfăşurate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor şi în baza garanției oferite de aceasta în fața instituțiilor europene, să identificăm noi posibilități de export al produselor alimentare moldoveneşti pe piața Uniunii Europene, fapt ce va asigura dezvoltarea economică şi agricolă durabilă a țării dumneavoastră.

— Care sînt principalele provocări cu care v-ați confruntat?

— Dintre pachetele legislative comunitare, cel care se află în domeniul de activitate al Agenției este de departe cel mai complex. Pentru transpunerea şi implementarea acestor acte normative e nevoie de timp, dar şi de resurse financiare semnificative, inclusiv din partea operatorilor din industria alimentară. Legislația în domeniu este relativ nouă şi la nivelul Uniunii Europene, ea aducînd şi o serie de concepte noi – analiza riscului, principiul precauțiunii, responsabilitatea primară a operatorilor de industrie alimentară). Sînt concepte care trebuie înțelese şi asimilate, în egală măsură, de către persoanele implicate în lanțul alimentar şi de către consumatori.

De asemenea, faptul că în Republica Moldova există un număr mare de exploatații de animale – în sate, fiecare gospodărie deține animale sau cultivă legume sau fructe – face mai dificilă implementarea programelor naționale de control, elaborate în conformitate cu standardele nou-adoptate şi aliniate la criteriile internaționale. Respectiv, se impune alocarea unor resurse financiare şi de personal ridicate.

— Ce loc ocupă aceste probleme în „peisajul” general al agriculturii de la noi?

— Bineînțeles că provocările de care am pomenit se înscriu în contextul general al agriculturii din Republica Moldova şi cauzele se află inclusiv în sistemul agricol ce funcționează în prezent în țară. Trecerea la noul sistem, bazat pe legislația Uniunii Europene, este o etapă dificilă, mai ales prin diferențele semnificative în modul de concepere a actelor de reglementare. Noua legislație este mult mai „adaptabilă” la tipul şi natura activităților desfăşurate de operatorii din industria alimentară, însă, în acelaşi timp, presupune asumarea de către aceştia a responsabilității producerii şi plasării organizate a produselor pe piață. La fel, în noul concept legislativ, sistemele de control trebuie să fie foarte bine definite şi unitare, astfel ca să poată fi aplicate măsuri care să prevină introducerea pe piață a unor produse nesigure.

„Este o cale care îi stă în puteri şi Republicii Moldova”

— Cu ce soluții veniți Dumneavoastră şi cît de receptivi sînt colegii din Moldova la ele?

— Soluțiile derivă din practicile utilizate deja în diferite țări ale Uniunii Europene, în funcție de specificul fiecărei activități. Bunăoară, pentru a-i ajuta pe participanții la lanțul alimentar să înțeleagă mai uşor cum funcționează noile pachete legislative la nivel comunitar, în unele dintre aceste state, autoritățile, împreună cu asociațiile profesionale din domeniu, au elaborat ghiduri specializate. Colegii de la ANSA au avut reacții extrem de pozitive la această practică, pînă acum fiind realizate mai multe materiale informative relevante. De asemenea, au fost organizate numeroase instruiri şi seminare cu privire la noile cerințe în domeniul siguranței alimentelor.

— Prin ce este relevantă pentru noi experiența României sau a altor țări UE?

— Starea de fapt, de la care au pornit spre Uniunea Europeană mai multe dintre actuale țări membre – în special cele care au aderat după anul 2004 – este în mare măsură similară cu situația de azi din Moldova. Este vorba de ponderea agriculturii în economia națională, de modelele agricole şi de relațiile comerciale care existau în perioada de pre-aderare. Eu am participat la toate etapele pe care le-a parcurs, în domeniul agroalimentar, România pentru a adera la UE – transpunerea legislației comunitare în legislația națională, constituirea agenției responsabile de siguranța alimentelor, instruirea personalului şi a operatorilor din sector, modernizarea şi restructurarea unităților de producere a alimentelor, aprobarea pentru export. Nu a fost deloc uşor, dar sînt convins că este o cale care – cu efort intern şi cu susținere externă, dar mai ales cu multă voință – îi stă în puteri şi Republicii Moldova.

„Credibilitatea Agenției va însemna credibilitatea țării”

— În ce mod Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va contribui la dinamizarea accesului mărfurilor moldoveneşti pe piața comunitară?

— Pentru instituțiile omoloage internaționale, dar şi pentru consumatori, ANSA este garantul unor standarde ce țin de siguranța produselor alimentare. În contextul schimburilor comerciale din cadrul Zonei de Liber Schimb, această instituție asigură certificarea produselor – procedură indispensabilă în cazul exporturilor. Pentru consumatorii europeni sau din alte țări, uniformitatea efectuării controalelor înseamnă certitudinea că ei sînt scutiți de potențiale riscuri pentru sănătate. Mai mult, Agenția asigură şi protecția sănătății animalelor şi a plantelor – o cerință esențială pentru desfăşurarea operațiunilor comerciale din cadrul Zonei de Liber Schimb. De facto, ANSA devine garantul calității şi al inofensivității produselor moldoveneşti. Iar credibilitatea Agenției va însemna credibilitatea țării în calitate de furnizor al unor alimente care să corespundă standardelor Uniunii Europene.

— ANSA înseamnă doar standarde tehnice ori şi standarde mentale?

— Nu încape nicio îndoială că siguranța produselor alimentare este şi un standard mental. Motiv din care, pentru noi este foarte important ca, în acțiunile pe care le vom desfăşura pe viitor, consumatorul să fie informat corect. Doar astfel vom reuşi să evităm panica sau neîncrederea în ceea ce priveşte anumite produse alimentare.

Dar încrederea, se ştie, nu poate să vină de la sine – ea trebuie cîştigată şi, mai ales, menținută. Tocmai de aceea trebuie să muncim în continuare pentru deschiderea unor noi posibilității de export, pentru noi produse. Trebuie să finalizăm procesul de transpunere a legislației şi să creăm infrastructura necesară pentru controalele oficiale. Este vorba de restructurarea şi modernizarea tuturor laboratoarelor, de construirea punctelor de inspecție la frontieră. Sînt condiții esențiale pentru ca producătorii moldoveni să poată comercializa cît mai multe categorii de produse alimentare în Uniunea Europeană sau în alte țări terțe. Iar pe termen lung aceasta va consolida imaginea de partener serios şi de încredere al Republicii Moldova.

— Vă mulțumim pentru interviu şi vă dorim mult succes în continuare!

Insert

În 2001, şi-a luat licenţa în medicină veterinară, în cadrul Universităţii de Medicină Veterinară din București. Are o experienţă profesională bogată, timp de 12 ani activînd în calitate de consilier al Agenţiei Naţionale Sanitare și Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor din România. S-a ocupat de transpunerea legislaţiei UE în domeniul siguranţei alimentare, de elaborarea procedurilor de implementare a legislaţiei UE, de punerea în aplicare a legislaţiei comunitare şi de modernizarea unităţilor în timpul procesului de aderare a României la UE. Din anul 2014 este Consilier al EUHLPAM – Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Insert

Ce este EUHLPAM?

Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova, lansată în ianuarie 2010, este un proiect finanţat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
Misiunea prevede antrenarea, în cadrul principalelor instituţii publice, a unei echipe de experţi internaţionali de nivel înalt, care să sprijine eforturile de elaborare, implementare şi monitorizare a politicilor publice și măsurilor relevante. Misiunea sprijină Guvernul în realizarea agendei de reforme în domeniul integrării europene, în special, în dezvoltarea capacităţilor de implementare a Acordului de asociere, inclusiv a Zonei de Liber Schimb.
Mandatul curent al Misiunii expiră în luna iunie 2015.

Andreea Ştefan

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorulu http://api.md/page/ro-obiectiv-european-99i generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?