Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţii străini au început investigarea situaţiei de la cele trei bănci problematice din Moldova

11 feb. 2015,, 16:00   Economie
4232 1
Эксперты Kroll Associates UK Limited приступили к расследованию ситуации в трех молдавских банках
Foto: bani.md
Experţii din cadrul companiei Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrate în Marea Britanie, veniţi ieri la Chişinău, au purces miercuri la investigarea situaţiei din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, în privinţa cărora Banca Naţională a Moldovei (BNM) a introdus administrare specială.

După cum a relatat anterior "Infotag", compania a fost selectată de BNM în baza unui concurs internaţional. Rezultatele investigaţiei vor fi prezentate peste patru săptămîni.

Experţii britanici vor investiga preliminar tranzacţiile de miliarde de lei ale celor trei bănci pentru a depista posibile tranzacţii frauduloase şi căi de compensare a activelor.

Potrivit spuselor guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, la prima etapă de investigare, care va dura o lună, Kroll va analiza tranzacţiile dubioase ale celor trei bănci, persoanele implicate în acestea, să identifice fluxurile financiare şi să prezinte propuneri pentru elaborarea strategiei pe termen lung, care va permite evitarea pe viitor a unor asemenea încălcări.

„Compania se va ocupa de verificarea tranzacţiilor internaţionale ale celor trei bănci şi în nici un caz nu va încălca competenţele BNM ca regulator al sistemului bancar, precum şi investigaţia paralelă a Procuraturii Generale”, a spus el.

În noiembrie 2014 BNM a depistat "tranzacţii de proporţii deosebit de mari" între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care au generat suspiciuni. Tot atunci BNM a introdus administrare externă în privinţa primelor două bănci, desemnînd administratori proprii şi interzicînd o serie de operaţiuni.

Pe 6 februarie, procurorii şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au desfăşurat percheziţii la oficiile membrilor Consiliilor de administraţie ale Băncii de Economi şi Băncii Sociale, precum şi la agenţii economici care au primit credite suspicioase. Potrivit spuselor şefului Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, prejudiciul este apreciat la 10,9 miliarde de lei în cazul Băncii de Economi şi de 17 miliarde de lei – la Bаncа Socială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?