X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii consideră că programul de guvernare este unul declarativ şi superficial

11 feb. 2015,, 12:15   Politică
4873 3
Эксперты: программа нового правительства декларативна
Foto: noi.md
Experţii consideră că Programul de activitate al viitorului guvern, făcut public marţi, este unul excesiv de declarativ, fără a indica clar căile de atingere a scopurilor stabilite.

Contactat de reporterul "Infotag", analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că este îmbucurător faptul că programul începe cu compartimentul "lupta cu corupţia".

"Aceasta este o dovadă a faptului că viitorul guvern vrea să acorde o atenţie deosebită combaterii flagelului corupţiei. Sînt şi alte lucruri pozitive în program, dar sînt şi momente excesiv de declarative. Nu sînt stipulate căile de implementare nemijlocită ale prevederilor programului, nu există un calendar bine pus la punct al activităţilor ce urmează a fi implementate. De asemenea, nu este clar ce pîrghii va folosi Guvernul pentru a dezvolta economia. Cu regret, nu sînt scopuri concrete", a menţionat Ţăranu.

În linii generale însă, expertul consideră că, dacă programul ar fi implementat în ansamblu, atunci Republica Moldova s-ar apropia substanţial de standardele europene de viaţă şi de noţiunea de instituţii funcţionale.

"Moldova ar avea doar de cîştigat în rezultatul implementării programului, însă problema nu constă în elaborarea programelor, dar în implementarea lor", a spus Ţăranu.

Expertul politic Alexei Tulbure a menţionat pentru "Infotag" că "programul este unul "acceptabil", avînd atît plusuri, cît şi minusuri.

"Pentru mine nu sînt deloc convingătoare priorităţile ce ţin de consolidarea democraţiei, descentralizarea puterii, reforma procuraturii. Este bine că Guvernul şi-a stabilit drept prioritate primordială lupta cu corupţia, însă cum putem evalua şansele acestui program atunci cînd prim-ministrul desemnat nu are susţinere politică în Parlament? Cine va realiza programul? Odată ce nu cunoaştem componenţa nominală a viitorului cabinet de miniştri, evident că membrii echipei nu au participat la elaborarea lui. Programul a fost scris de experţi şi nu se ştie în ce măsură miniştrii vor fi gata să-şi asume responsabilitatea politică pentru realizarea lui", a spus Alexei Tulbure.

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a recunoscut că este "şocat de un asemenea document".

"Programul este scris într-un limbaj de lemn şi triumfalist, pe cînd noi avem nevoie de un program de depăşire a crizei. La compartimentul economie sînt prezentate doar nişte fantezii ale unor oameni care stau în birouri şi nu ştiu ce se întîmplă afară", a spus Mocanu, precizînd că autorii programului au urmărit un singur scop – să demonstreze că sînt erudiţi la capitolul neologisme.

În opinia lui, programul prezentat nu poate fi realizat, pentru că "la nivel politic nu există oameni capabili care să înţeleagă adevărata stare de lucruri din ţară".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?