Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Postul vacant de vicespicher nu-i interesează pe deputaţi

11 feb. 2015,, 10:45   Politică
3593 0
Вакантная должность вице-спикера не интересует депутатов
Foto: comisarul.ro
Funcţia vacantă de vicepreşedinte al Parlamentului nu interesează fracţiunile şi desemnarea candidaţilor nu face parte din agenda sesiunii primăvară-vară a legislativului.

Secretarul fracţiunii Partidului Democrat (PDM), Serghei Sîrbu, intervievat de "Infotag", a spus că decizia de alegere a încă unui vicespicher depinde de opinia majorităţii deputaţilor.

"Nu este un subiect atît de important. Teoretic, orice fracţiune se poate adresa pentru obţinerea acestei funcţii, însă, dacă am vorbi despre acordarea funcţiei opoziţiei parlamentare, apare o problemă – astăzi, în Parlament nu avem majoritate şi opoziţie", a menţionat el.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunități, liberal-democratul Tudor Deliu, a spus că Regulamentul Parlamentului nu prevede un număr fix de vicespicheri, astfel că în această funcţie poate fi desemnată încă o persoană.

"Spicherul Andrian Candu a consultat fracţiunile parlamentare, însă Partidul Liberal (PL) şi Partidul Socialiştilor (PSRM) au refuzat să participe la votarea şi alegerea conducerii legislativului", a amintit el.

Liberalii au atras atenţia la faptul că în Parlament este atît majoritate, cît şi opoziţie, care a obţinut fotoliu.

"Există coaliţia dintre PLDM, PDM şi PCRM. Decizia în cauză a fost luată de aceste partide şi nouă nu ne rămîne altceva decît să constatăm. Din altă parte, coaliţia cu comuniştii nu este recunoscută şi din motiv că PCRM este opoziţia reprezentată în prezidiu. Din păcate, doar în Moldova deputaţii acordă însemnătate acestei funcţii", a spus vicepreşedintele fracţiunii PL Valeriu Munteanu.

Anterior, PSRM, de asemenea, s-a pronunţat împotriva unui reprezentant al său în prezidiu. Socialiştii au argumentat refuzul prin faptul că nu doresc să participe "la gruparea criminală PLDM-PDM-PCRM" şi se vor afla în opoziţie.

În precedenta legislatură a Parlamentului funcţii de vicespicher deţineau trei deputaţi – cîte unul din partea fiecărui partid al coaliţiei de guvernare. În 2011-2012 o funcţie de vicespicher a fost ocupată și de reprezentantul opoziţiei Artur Reşetnicov.

Actualmente, două funcții de vicespicher sînt ocupate de comunistul Vladimir Vitiuc şi liberal-democrata Liliana Palihovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?