Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

"Îndemnul ministrului în exerciţiu al Sănătăţii privind rambursarea cheltuielilor unor pacienți este ilegal"

11 feb. 2015,, 10:15   Societate
3727 0

Юристы: рекомендация Усатого возвращать пациентам деньги за купленные лекарства - незаконна
Foto: publika.md

Recomandarea ministrului în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, către managerii spitalelor, privind rambursarea cheltuielilor pacienților pentru medicamentele cumpărate, este ilegală. Este opinia juriştilor, care spun că administratorii spitalelor care se vor conforma riscă să fie destituiți.

În ianuarie, ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a dat asigurări că managerii spitalelor vor putea rambursa cheltuielile suportate de pacienţi pentru medicamentele de care spitalele nu dispun.

"Cei care la moment vor fi impuşi să procure medicamente din cauza lipsei acestora în spitale au tot dreptul şi, îi rog, să deţină aceste bonuri. Dacă au procurat medicamente să le prezinte directorilor instituţiilor medicale pentru a fi rambursate sau returnate", a enunţat ministrul în exerciţiu al Sănătăţii.

Până acum, nu a fost aprobat niciun regulament care să reglementeze plăţile pentru medicamente în spitale.

"Managerii spitalelor care purced la astfel de acţiuni, în pofida faptului că ei vor încerca să-şi justifice acţiunile prin nişte intenţii nobile, riscă anumite sancţiuni destul de serioase, până la eliberarea din funcţie. S-ar putea ca şi spitalul să fie sancţionat financiar pentru nerespectarea disciplinei financiare, deoarece cheltuirea banilor neconform destinaţeii atrage nişte sancţiuni cu caracter economic", a explicat preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi.

Același lucru îl spun şi unii manageri de spitale.

"Eu nu am de gând să le întorc banii pentru că nu avem cum. Legislaţia în vigoare nu permite lucrul acesta".

Totuși, unii manageri le-au rambursat pacienţilor banii pentru medicamente.

"Chiar azi la un pacient i-am returnat banii. Noi returnăm din banii care sunt alocaţi pentru medicamente, dar bani aparte pentru aşa chestiuni nu avem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?