Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Care sînt obiectivele noii guvernări în domeniul politicii externe

10 feb. 2015,, 17:00   Politică
4912 3

Care sînt obiectivele noii guvernări în domeniul politicii externe
Foto: politobzor.net

Continuarea parcursului european, normalizarea relațiilor cu Federația Rusă și aprofundarea parteneriatului strategic cu România. Acesta sînt o parte din obiectivele trasate de noua guvernare, pe plan extern, se arată în programul de activitate pentru anii 2015-2018, notează NOI.md.

Astfel, noul executiv își propune să promoveze în această perioadă o politică externă consecventă şi echilibrată în scopul asigurării parcursului european. Programul vizează în linii mari obiectivul implementării Acordului de asociere cu UE, astfel încît acest demers să aibă ca finalitate obținerea statutului de țară candidat la UE.

În document se mai face referire la necesitatea consolidării statutului de neutralitate al țării și, în același timp, continuarea cooperării cu NATO. Consolidarea relațiilor strategice cu statele vecine, România și Ucraina, dar și menținerea relațiilor cu statele membre CSI pe dimensiunea comercială, cum sînt Belarus, Kazahstan, constituie un alt deziderat al noii guvernări. Autorii documentului fac referire și la necesitatea dinamizării dialogului politic cu Federația Rusă, în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial economic, energetic şi migraţional.

Dincolo de partenerii tradiționali ai Republicii Moldova, noua guvernare mai mizează pe intensificarea cooperării cu astfel de state cum sînt Canada, Japonia, China, Turcia, Israel, India, Republica Coreea și Statul Quatar.

Noul executiv își mai propune să găsească o soluție politică pentru reintegrarea țării și retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?