X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Parlamentul European, îngrijorat de tergiversarea formării guvernului în Republica Moldova

10 feb. 2015,, 15:45   Politică
5708 8
Европейский парламент обеспокоен задержкой с формированием правительства в Молдове
Foto: kp.ua
Parlamentul European este îngrijorat de situaţia din Republica Moldova, pentru că la mai bine de două luni de la alegerile parlamentare clasa politică nu a reuşit să învestească guvernul. Declaraţia aparţine europarlamentarului lituanian Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova în cadrul Parlamentului European, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit agenţiei "Infotag", europarlamentarul a menţionat că rezultatele alegerilor au arătat un cîştig al forţelor proeuropene, dar la limită.

„Am considerat că acest rezultat va determina forţele politice învingătoare să parcurgă cea mai scurtă cale pentru crearea unui guvern, a unei coaliţii de guvernare, pentru a se mişca rapid înainte. Dar se pare că am gîndit greşit. Ştim că formarea unor coaliţii nu a fost niciodată un proces simplu. Sînt diferite partide cu diferite ambiţii politice, dar şi cu ambiţii personale, cu scheme. Coaliţia este azi abia creată pe jumătate. Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate. Ştiu că e complicat să ajungi la un numitor comun, dar, văzînd războiul din Ucraina, condiţiile economice dificile, întrebarea mea este: Cît mai pot să se joace politicienii din Moldova cu această situaţie?", se întreabă parlamentarul.

Oficialul european declară că Parlamentul European priveşte la această situaţie cu îngrijorare.

"Ceasul ticăie, timpul trece, în loc să fi avut deja guvernul învestit, cu toate instituţiile lucrînd la agenda de asociere, de fapt discuţiile durează şi durează. Nu e plăcut să vedem această situaţie, în care lipsesc deciziile ferme şi rezultatele tangibile. Un lucru trebuie să fie clar: agenda de asociere nu se va implementa de la sine. Trebuie să existe o voinţă politică puternică. Şi o capacitate administrativă puternică. Cetăţenii au nevoie de realizări, nu de discuţii. Altfel, timpul e pierdut", declară raportorul pentru Moldova în cadrul Parlamentului European.

De asemenea, Petras Austrevicius pledează ferm pentru "neimplicarea politicului în combaterea corupţiei".

"Politicienii nu trebuie să influenţeze diverse instituţii publice, cum ar fi Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal, Centrul Anticorupţie etc. Nu am încredere în aşa-numitele instituţii de investigare independentă a cazurilor de corupţie, care sînt de fapt marionete ale partidelor politice. Dacă politicienii şi partidele vor controla instituţiile de drept, schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupţiei", a spus el.

Europarlamentarul afirmă că în aceste condiţii politicienii de la Chişinău care vor veni la Bruxelles la dialoguri cu liderii UE vor roşi, pentru că chestiunea corupţiei va fi abordată neapărat.

"Sîntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel, va fi doar un teatru. Vreau să zic că noi nu sîntem orbi, noi monitorizăm situaţia", a subliniat oficialul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?