X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Consumul de ouă îi face pe moldoveni să fie nu doar cei mai buni la suflet, dar și cei mai răbdători din lume

7 feb. 2015,, 11:00   Societate
5150 1

Foto: esp.md

„Locuitorii Moldovei consumă în mediue circa 300 de ouă pe an, ceea ce depășește normele medii din perioada URSS, cu atît mai mult avînd în vedere cantitatea mare de fructe proaspete de la noi.

Consumul de ouă îi face pe moldoveni să fie nu doar cei mai buni la suflet, dar și cei mai răbdători față de autorități”. Astfel a comentat pentru NOI.md președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din Moldova, Ion Bîzgu, concluziile savanților Universității din Leiden (Olanda) potrivit cărora, consumul de ouă îl face pe om mai bun la suflet.

Cercetările anterioare ale savanților au arătat că serotonina influențează nu doar dispoziția și sentimentul de fericire, dar și comportamentul social. Astfel, serotonina are legătură cu manifestările de generozitate și bunătate. Se știe că aminoacidul triptofan care se conține în ouă, carnea de pasăre, boboase, ovăz, pește, cașcaval și nuci în organism se transformă în serotonină.

În noul studiu al cercetătorilor olandezi au participat 32 de studenți. Jumătate din participanții la experiment au primit placebo, iar ceilalți – o doză de triptofan echivalentă celei care se conține în trei ouă. Participanții au fost rugați ca seara în ajunul experimentului și dimineața, înainte de experiment, să nu consume nimic în afară de apă. De asemenea, în perioada studiului participanții trebuiau să se abțină de la alcool și droguri.

Studenții au primit cîte 15 dolari pentru participarea la experiment și au fost întrebați dacă sînt dispuși să doneze o parte din bani pentru acțiuni de caritate. Voluntarii din grupul experimental au donat în medie o sumă de două ori mai mare decît cei care au primit placebo.

„În toate categoriile de gospodării noi producem anual circa 900 de milioane de ouă. La o populație de 3 milioane de oameni se primește cîte 300 de ouă de persoană. Studiile savanților explică de ce, în pofida situației din țară, moldovenii rămîn nu doar una din cele mai binevoitoare, deschise și generoase națiuni din lume, dar și una din cele mai răbdătoare”, a conchis Bîzgu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?