X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Durleșteanu, despre banii alocați de autorități pentru gaze naturale

27 oct. 2021,, 09:15   Societate
6290 4

Lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu spune că „are suspiciuni rezonabile că autoritățile intenționează să pună pe ghebul moldovenilor încă un miliard de lei datorie la gaze” transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Asta după ce Guvernul și Parlamentul au decis alocarea a 1,7 mlrd de lei pentru creșterea capitalului statutar al companiei Energocom și achiziționarea la 1 mln.m3 de gaz de la compania poloneză PGNiG, cu implicarea partenerului ucrainean ERU Group. În opinia acesteia, tranzacția trezește mai multe întrebări.

„De ce a fost procurat doar 1 mln.m3 de gaz? Cu cît volumele sînt mai mici, cu atît prețul este mai mare. Care sînt termenii de achitare către compania poloneză? Ce sumă de bani a rămas pe conturile companiei ucrainene pentru tranzit? Care este costul final pentru procurarea la 1 mln m3 de gaz? Întrebările sus-menționate generează și alte întrebări. Unde este transparența instituțională promisă cu atîta fermitate de PAS, atunci cînd erau în opoziție? Care sînt motivele secretizării informației legate de această tranzacție? De ce nu ne spuneți, stimați guvernanți, că Energocom va acumula datorii exact la fel ca și Moldovagaz? Am suspiciuni rezonabile că intenționați să puneți pe ghebul moldovenilor încă un miliard de lei datorie la gaze. Acest preț nu va fi transpus momentan în tarif pentru consumatori, ca nu cumva să înfuriați, populația și așa iritată la culme de acțiunele voastre negîndite”, a comentat aceasta.

La fel, Durleșteanu menționează că Energocom „putea să meargă la bancă, să solicite o linie de creditare, iar 1,7 mlrd lei să fie directionați la majorarea salariului minim pe economie și compensări și la asigurarea profesorilor cu teste gratuite”.

„Acum este necesar de întreprins măsuri pentru reducerea facturilor la energie, printre care scăderea temporară a TVA la energie și gaze. Astfel vom reduce prețul cu 8%, ajutor de stat pentru centralele termice și electrice, din prețul de achiziție, pentru a nu permite falimentarea lor. Totodată, cu toții înțelegem că, după ce s-a ajuns la criza energetică, propunerile noastre sînt o încercare de a stinge casa mistuită de flăcări cu două căldări de apă. Acolo unde alții au găsit limbă comună cu Gazprom, au negociat preț avantajos la gaze, reprezentanții guvernării PAS au eșuat lamentabil. Spre exemplu, Ucraina cumpără gaze de la FR cu 1200 dolari m3. Aceste două țări se află din 2014 într-un conflict armat. Pretențiile reciproce sînt extrem de grave. Relațiile sînt dușmănoase. Moldova tot luptă cu Federația Rusă, iar noi nu știm? Ce conflicte fierbinți au apărut peste noapte între țările noastre?”, a mai adăugat aceasta.


Totodată, politiciana se întreabă dacă „chiar nu a fost posibil în pragul sezonului rece de găsit o formulă a prețului la gaz convenabilă, atît pentru RM, cît și pentru FR? Care a fost și este raționamentul de a provoca un conflict cu Gazprom și Federația Rusă? Ce cîștigă Republica Moldova ca stat? Datorii suplimentare? Ce cîștigă cetățenii? Facturi de cîteva ori mai scumpe la serviciile comunale?”.

„Stimați guvernanți! Noi vrem răspunsuri! Nu aveți dreptul să ascundeți informația și starea reală a lucrurilor! Întotdeauna am pledat pentru diversificarea surselor energetice pentru Republica Moldova. La tema respectivă, am vorbit și în campania electorală. Dar nu în așa mod, cum încearcă să o facă guvernarea în prezent. Piată energetică necesită strategie și planificare, minte lucidă și rece, expertiză și experiență, nu haos, emoții și incompetență”, a mai adăugat Durleșteanu.

Problema aprovizionării cu gaze naturale a fost astăzi discutată la telefon de Maia Sandu șiUrsula von der Leyen. Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că șefa statului Maia Sandu se implică în procesul de negociere privind achiziționarea de gaze naturale, însă rolul principal conform atribuțiilor îi revine Guvernului.

Guvernul Republicii Moldova a anunțat ieri, 25 octombrie că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, iar astăzi APP a anunțat că Vitol, unul dintre primii trei transportatorimondiali de produse petroliere, a cîștigat tenderul lansat de Energocom.

Revenit de la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrînși a datoriei istorice, este mai mare decît ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat Spînu.

Totodață, acesta a menționat că „partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie”.

Acum 3 zile, Rusia anunța că nu va mai livra gaz de la 1 decembrie, dacă Moldova nu va achita volumele contractate din septembrie și octombrie.

„Datoria inițială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenilor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea autoritățile de la Chișinău nu vor să recunoască această datorie”, a declarat Serghei Kuprianov.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declaratcă este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?