Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon a plecat. PSRM va avea o ”față” nouă?

26 oct. 2021,, 10:00 (reactualizat 26 oct. 2021,, 18:03)   Analitică
8188 7

Igor Dodon a anunțat că pleacă din funcția de președinte al Partidului socialiștilor și renunță la mandatul de deputat. În schimb – va conduce noua organizație obștească “Uniunea de afaceri moldo-rusă ”, creată și înregistrată la Chișinău în vara acestui an.

În scurt timp după asta fostul președinte PSRM a mers la Moscova pe post de președinte al Uniunii de afaceri moldo-ruse.

“A fugit înainte de venirea procurorului general interimar în parlament”, - au declarat răuvoitorii în persoana lui Victor Șelin, liderul PSDM. “Pentru a stabili relații de lucru cu conducătorii companiilor de stat și private mari ”, - a scris Dodon însuși pe Facebook și a plasat o poză de la întrevederea, pe care a avut-o cu Serghei Stepașin, ex-președinte al guvernului FR (precum și ex-șef FSB,ex-ministru al justiției, ex-ministru de interne, ex-președinte al Curții de conturi), care în prezent este în fruntea corporației de stat ruse “Fondul de asistență pentru reformarea gospodăriei locativ-comunale”, și cu conducerea Fondului “Росконгресс”.

Rebranding

Din spusele sale, Dodon a renunțat la mandatul de deputat din mai multe considerente. Primul – că nu vede sens să mai facă parte din ”acest parlament”.


“Voi avea un rol mult mai eficient în afara parlamentului. Colegii mei vor desfășura activitatea legislativă, iar eu vreau să comunic mai activ cu oamenii și să promovez agenda partidului nostru. Voi fi prezent mai des în raioane, voi discuta cu populația, voi cunoaște mai bine problemele cetățenilor și îi voi ajuta. Cu alte cuvinte, voi avea o agendă 100% populară. Schimb activitatea de parlamentar pe una mai dinamică alături de popor, producătorul local, de asta mă voi ocupa în anii următori ”, - a declarat Dodon la briefingul din 18 octombrie.

Al doilea considerent, a spus deja ex-deputatul, - el vrea să demonstreze că nu se ascunde în spatele imunității parlamentare: “Nu am de ce mă teme. Încă vom vedea cine pe cine. Așa că imediat ce nu voi avea imunitate – poftim. Vreți să deschideți dosare politice – deschideți. Și eu vă voi arăta cum trebuie să lupți ”.

Într-un anumit sens, actuala plecare a lui Igor Dodon din legislativ se aseamănă mult cu prima renunțare la mandatul de deputat a lui Vladimir Plahotniuc, în vara lui 2015. Și Plahotniuc spunea atunci, că nu se mai regăsește în parlament și că depune mandatul pentru a-și concentra activitatea politică pe reformarea partidului și implementarea programelor de infrastructură în țară. Peste ceva timp în republică au fost lansate proiecte de imagine , sociale și de infrastructură - “Drumuri bune pentru Moldova”, “Prima casă” și “Un medic pentru tine”. Poate că acesta a fost rezultatul activității lui Plahotniuc în afara parlamentului .

Și Igor Dodon intenționează să reformeze partidul și să realizeze proiecte de afaceri. Printre acestea – atragerea investițiilor rusești în economia moldovenească prin organizația “Uniunea de afaceri moldo-rusă”. Ea a fost creată și înregistrată la începutul lunii iulie. Fondatorii ei – organizația obștească rusească “Деловая Россия” (unește 7 mii de antreprenori, numărul total al angajaților de la întreprinderile ei este de cca 3 mln. de oameni, iar venitul lor anual total - 2,8 trln.rub.) și Fondul de dezvoltare a economiei Moldovei “EUR-Asia-Moldova ”. Scopul – implementarea proiectelor de afaceri moldo-ruse, atragerea investițiilor, dezvoltarea colaborării în diverse sfere, inclusiv cea umanitară. ” Forța moale” rusă ca răspuns la dictatul dur al partenerilor occidentali?

Igori Șornicov, politolog transnistrean și fost ministru adjunct de externe al Transnistriei, explică această cotitură abruptă în cariera lui Igor Dodon prin dorința de “a-și rezerva direcția rusească ” – cu PAS și președinta Maia Sandu la putere, aceasta a rămas nesolicitată, deși economia moldovenească ca și mai înainte nu se poate descurca fără piețele și resursele energetice rusești .

“Respectiv, pentru Dodon era important să-și păstreze sfera colaborării economice cu Rusia, nesolicitată de cei de dreapta, pentru a menține sprijinul acelei părți a businessului moldovenesc, care ține de Rusia, și a exportatorilor care nu se regăsesc pe piețele UE”,- a declarat Șornicov pentru portalul ПолитНавигатор.

Cu privire la reformarea partidului, I.Dodon a decis să meargă pe altă cale, deosebită de cea aleasă de V.Plahotniuc.

Dodon s-a aflat în fruntea PSRM exact 10 ani (a fost ales președinte al PSRM la Congresul X din 18 decembrie, 2011). Însă în scurt timp PSRM va lichida funcția președintelui. De conducerea formațiunii se va ocupa un organ colectiv.

“La propunerea mea, partidul va trece la o nouă formulă a conducerii – un organ colegial format din 5 membri ai Comitetului executiv, dintre care va fi ales un secretar executiv. Această formulă ne va permite să repartizăm obligațiile în conducerea partidului și să lucrăm mai profund pe fiecare în parte ”, - a explicat Dodon pe canalul său de telegram, și a adăugat că cel mai probabil el va deveni președintele de onoare al partidului – colegii l-au rugat.

Anterior, în Moldova din 53 de partide înregistrate doar unul a activat în baza conducerii colegiale ”fără președinte și căpetenie”. El așa și se numește – partidul acțiunii colective “Congresul civic ”, cunoscut și ca “partidul lui Tcaciuc” sau “partidul lui Muntean-Tcaciuc”. Nu e de mirare, că imediat după ce I. Dodon a anunțat ”rebrandingul” PSRM, Mark Tcaciuc l-a învinuit de plagiat pe fostul adept. “Igori Nicolaevici Dodon. A creat un partid condus de un organ colectiv. Dar el este doar unul care repetă ! Sau e altceva?”, - a scris el pe rețelele de socializare.

Politologul Vitalii Andrievschii crede că cu toate asemănările modelului introdus de socialiști, aceștia s-au dovedit a fi mai progresivi ca “congresmanii”.

“Mark Tcaciuc a inventat conducerea colectivă. Deși în fapt anume el conduce partidul. Și dacă se spune că ”Congresul civic” este partidul lui Tcaciuc, așa este. Dar problema CC constă în faptul, că el nu are o ”persoană de frunte” – este comitetul executiv, format din personalități, evident, strălucite, neordinare. Însă această metodă de organizare a unui partid politic îl depersonalizează într-un fel. Iar socialiștii, plus la organul colectiv de conducere – Comitetul executiv, vor alege dintre membrii lui o ”persoană de frunte” sau un ”cap vorbitor” – secretarul executiv, care va reprezenta oficial PSRM, va sonoriza poziția partidului în diverse chestiuni, etc. Este ceea ce nu a știut să facă Tcaciuc. Cred că secretar executiv la socialiști va deveni Vlad Batrîncea. Dar rolul conducător în partid nu-i va aparține lui ”, - crede V.Andrievschii.

Din “fața partidului” în cardinal cenușiu?

Zvonurile cum că Igor Dodon poate\trebuie să părăsească conducerea activă a partidului socialiștilor circulau demult – încă înainte de alegerile parlamentare. Pe perioada președinției sale s-a acumulat destulă imagine negativă – povara “culiocului”, plus ambițiile aparent în exces s-au făcut simțite. Imagiștii nu i-au putut crea lui Dodon o imagine, care să fie acceptată de majoritatea populației și el este perceput ca o persoană foarte ambițioasă și trufașă. Iar oamenii care îl cunosc bine spun că este o persoană sufletistă, pozitivă și veselă, care în viață e mai bună ca pe ecranul TV sau al telefonului.

Înainte de alegerile anticipate liderul PSRM propunea unirea flancului stîng pentru a merge în alegeri ”într-un front unic”, dar reprezentanții unor partide spuneau că ar putea merge cu socialiștii într-un bloc electoral unic, dacă “nu ar fi prezent Dodon”. Iar după alegeri unii analiști susțineau că imaginea negativă a președintelui PSRM a costat blocul comuniștilor și socialiștilor cca 10% din voturi. Și dacă Igor Dodon și-ar fi sonorizat actualele inițiative privind renovarea partidului, să zicem, acum un an și ar fi rămas în umbră, la 11 iulie PSRM ar fi putut acumula mult mai multe mandate de deputat.

Igor Dodon categoric nu dorea să plece din politică. A declarat-o într-un interviu post-electoral. La finele lunii august el a spus pentru agenția Unimedia, că este încă tînăr ca să plece din politică, și că va rămîne în ea ”dacă mai poate fi de folos cetățenilor care l-au votat ”. Unde mai pui că, cu tot negativul, Dodon este cel mai popular politician din partidul socialiștilor.

Dar iată că a răsunat totuși acest ”eu plec”. Deși era de așteptat, anume acum a fost neașteptat – cu două luni înainte de congresul PSRM. De ce a părăsit I.Dodon postul de președinte al partidului anume acum?

Politologul Dionis Cenușă crede că acum țara se apropie de ”intersecția mai multor crize – reforma problematică a procuraturii (reținerea și arestarea procurorului general A.Sroianoglo cu numeroase încălcări de procedură), criza pandemică și criza energetică ”. “Crizele care se suprapun este timpul cel mai potrivit pentru ca opoziția să se manifeste în raport cu guvernarea și să acumuleze puncte politice. Sub conducerea lui Dodon PSRM i-ar fi fost greu să meargă înainte, iar intenția partidului socialiștilor este să se afirme ca opoziție ”, - îl citează portalul TRIBUNA.

Pe de altă parte, menționează politologul și jurnalistul Ernest Vardanean, în actuala situație de criză (probleme energetice grave, acutizarea pandemiei și un șir întreg de alte probleme apărute în fața partidului de la guvernare) este cel mai potrivit timp pentru ca opoziția să ”mizeze pe contrast”. Cu ce se va ocupa acum politicianul ”singuratic” Igor Dodon?

“Acum el va activa în această uniune de afaceri moldo-rusă, pentru a continua unele inițiative și, poate, va obține de la Rusia niște privilegii și înlesniri, pentru a arăta: “Priviți, eu nu-s deputat, nu-s președinte nici ministru, nu am imunitate și nici nu-mi trebuie, dar am reușit cutare și cutare. Da voi aveți majoritate parlamentară , un întreg guvern, totul vă aparține, însă nu ați reușit nimic ”. Este baza pentru o muncă eficientă pe contrast : voi v-ași adunat o gloată și nu puteți face nimic, da eu de unul singur - pot”, - a spus Ernest Vardanean în emisiunea “Главный вопрос” a postului NTV Moldova.

Dar iată politologul Vitalii Andrievschii crede că este vorba despre o retragere tactică, pentru ca pe de o parte să nu dăuneze partidului, pe de alta – să nu piardă influența în el.

“Cred că și în PSRM creștea nemulțumirea față de Igor Dodon și de faptul, că negativul legat de el afectează ratingurile partidului. Însă dacă la congresul apropiat Dodon ar fi plecat simplu din președinții formațiunii și președinte ar fi fost ales, să zicem, Batrîncea, toți imediat l-ar fi privit ca pe liderul socialiștilor. Iar Dodon, ca politician, ar fi pierdut din greutate – și în interiorul țării, și mai ales în relațiile cu Moscova. Nu exclud, că Moscova a pus presiuni și l-a impus să cedeze conducerea PSRM. Atunci, pentru a-și păstra influența în partid și în politică, el a decis să anticipeze evenimentele și să schimbe situația în favoarea sa. De aceea a declarat acum că pleacă benevol din postul de președinte al partidului socialiștilor și în același timp a pus la cale reformarea organelor de conducere ale partidului. În rezultat, PSRM nu va mai avea un singur lider: partidul va fi condus de un organ colegial – Comitetul executiv. Dodon trece în umbră (mai exact, devine președinte de onoare al PSRM), își declină orice răspundere politică, dar își păstrează puterea în partid. Pentru că își asumă relațiile cu Rusia, plus – el va dirija fluxurile financiare, da cine controlează finanțele acela controlează partidul ”, - crede Vitalii Andrievschii.

Dar cum se vede, V.Andrievschii nu-l cunoaște bine pe Vlad Batrîncea – adeptul fidel al lui I.Dodon pe parcursul multor ani. La cei 40 de ani ai săi, Batrîncea este un politician experimentat cu o autoritate mare în PSRM, și o persoană cu un univers larg, un organizator talentat, deștept și ferm, care e puțin probabil să ”joace rolul” , cel mai probabil, dacă va fi ales, el va conduce partidul în realitate, pe post de șef al organului executiv. Evident, după consultări cu tovarășii mai mari.

Resetarea flancului stîng? Maybe

Jurnalistul și comentatorul politic Victor Nichituș a scris pe rețelele de socializare, că plecarea lui Igor Doidon din parlament și din funcția de președinte al Partidului socialiștilor este un pas tactic, care deschide posibilități pentru crearea unei opoziții puternice.

“După Pavel Filip, pleacă și Dodon. După 100 zile de guvernare PAS, opoziția moldovenească acționează strategic, deschide oportunități de viitor. Voi menționa, că după recentul miting al PSRM, stînga a început mișcarea de protest, iar prezența lui Dodon în fruntea partidului nu-i aduce plusvaloare, din contra. Ivan Grec, politologul cu vederi politice de stînga, a menționat la acest miting, că dacă Igor Dodon nu s-ar fi aflat în fruntea partidului, acțiunea de protest ar fi adunat mai mulți participanți. Probabil, socialiștii moldoveni vor să demonstreze că ei nu-s toxici și pot acumula în jurul lor energia protestatară existentă. Plecarea lui Dodon este un pas tactic, care deschide posibilitatea de a crea o opoziție puternică ”, - crede Victor Nichituș.

În principiu, în actuala situație , în care există partidul aflat la guvernare, care a concentrat întreaga putere, și-a supus practic întregul segment politic de dreapta, tinde insistent să distrugă ”ultimele focare de rezistență” în organele de administrare și pentru a-și atinge aceste scopuri nu se sinchisește de nimic, nici de mijloacele dubioase, țara are nevoie de un partid de stînga puternic pe post de opoziție. Iar acum, că PAS nu se isprăvește cu administrarea curentă, s-a împotmolit în numertoasele crize , a prăvălit negocierile privind gazele și a declarat stare de urgență în energetică, este cel mai potrivit timp pentru resetarea flancului stîng.

Numai că va ști oare stînga moldovenească să valorifice posibilitățile apărute? Fostul ministru adjunct de externe al Transnistriei Igori Șornicov a menționat în comentariul său, că recentele proteste în sprijinirea procurorului general Alexandr Stoianoglo au arătat deocamdată, că acesteia ”nu-i ajunge pasionalitate”. “ Dacă acum stînga nu-și va regrupa forțele, acest lucru îl vor face oponenții ei de dreapta, folosind resursele ”partenerilor de dezvoltare”.

Xenia Florea

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?