Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Compania Publică de radio și TV va reveni sub control parlamentar

21 oct. 2021,, 22:03   Politică
1794 0

Un proiect de lege adoptat de deputați în primă lectură ar putea întoarce Compania Publică „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar.

Componența actuală a Consiliului Audiovizualului, dar și conducerea Companiei Publice „Teleradio Moldova” va putea fi schimbată de majoritatea parlamentară. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură cu votul a 52 de deputați din cei 58 prezenți în sala de ședințe a Parlamentului, transmite Noi.md cu referire la Sputnik.md.

Asta după ce acest proiect de lege a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței, chiar dacă deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat amînarea examinării acestui proiect pentru o altă ședință. Deputatul fracțiunii BECS, Adela Răileanu a cerut includerea proiectului în ordinea de zi a altei ședințe de Parlament, numai după ce acesta va fi supus discuțiilor publice și examinării internaționale. Deputații majorității parlamentare au respins solicitarea colegilor lor din fracțiune BECS.

Obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este potrivit autorilor, de a „responsabiliza furnizorul public național, Compania ”Teleradio-Moldova””.

Mai exact, autorii inițiativei legislative propun întoarcerea Companiei Publice de radio și TV din Republica Moldova sub control parlamentar, așa cum a fost pînă în 2019. La fel, proiectul prevede că și revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al „Teleradio Moldova”, dar și a Consiliului Audiovizualului. Totodată, se propune ca membrii CA să poată fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.


Astfel, dacă proiectul va fi votat și în cea de-a doua lectură, mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei ”Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți ar urma să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Trebuie precizat că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat dur acest proiect de lege propus de deputații PAS. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Adela Răileanu a declarat că noua guvernare își propune în mod barbar să subordoneze politic Consiliul Audiovizualului și compania Teleradio-Moldova.

În context, deputații BECS au atenționat organismele internaționale, ONG-urile de specialitate, misiunile diplomatice că proiectul de modificare a codului vine să elimine total independența atît a consiliului audiovizualului, cît și a consiliului de supravegherea cu supunerea politică totală. Potrivit deputatului, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale contravin „direct Constituției și afectează libera exprimare și vin să impună cenzura”. Menționăm, propunerea legislativă nu a fost supusă dezbaterilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?