X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert: Susținerea producătorului autohton este un mit

5 feb. 2015,, 10:45   Economie
4376 0
Эксперт: Поддержка отечественного производителя – это миф
Foto : noi.md
„Dacă ați analiza cîte instituții de stat și în ce cantitate procură pentru necesitățile proprii produse alimentare importate, fabricate în volum suficient chiar în Moldova, ați putea înțelege cît de cinice sînt chemările și promisiunile celor de la guvernare de a susține producătorii autohtoni”, a declarat pentru NOI.md șeful Asociației Producătorilor de Conserve, Ivan Sandic.

Reprezentanții Agenției Achiziții Publice au explicat că nu dispun de informația în cauză, deoarece Agenția doar verifică și înregistrează achizițiile instituțiilor publice, ale căror număr în Moldova depășește 5 mii și care anual încheie peste 30 de mii de contracte.

De menționat că, dacă pînă în anul 2011 era în vigoare prevederea potrivit căreia cumpărătorul trebuia să prefere în cadrul tenderelor produsele alimentare și materialele de construcție autohtone, chiar dacă ele erau mai scumpe decît cele importate, atunci ulterior Guvernul a suspendat această prevedere. Acest lucru a fost efectuat, chipurile, la cerința Uniunii Europene, deoarece la licitații toți operatorii trebuie să fie în condiții egale.

„Despre care susținere și protecție a producătorului autohton poate fi vorba, dacă noi chiar la începutul anilor 2000 am semnat fără să citim Acordul cu OMC, precum și Acordul de liber schimb cu UE, fără a încerca măcar să stipulăm anumite facilități sub formă de cote și taxe vamale pentru cele mai vulnerabile grupuri de mărfuri?! Cum a procedat aceeași Turcie, spre exemplu. Singura protecție este instituită pentru zahăr, sub formă de taxă de 75 la sută la import”, a reamintit colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Expertul a precizat că „aceeași Uniune Europeană îi protejează pe propriii producători prin 2 pîrghii eficiente – standardele tehnice dificile pentru noi și cotele. La fel procedează și Turcia. Noi însă am acționat în baza principiului „poate ne va merge”, iar dacă să spunem mai exact – fără niciun principiu. Iar acum ne rămîne doar să ne împăcăm urgent cu Rusia și să încercăm să revenim la condițiile comerțului fără taxe din trecut”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?