Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

PDM ar putea sprijini proiectul PCRM de asigurare a neutralităţii

4 feb. 2015,, 09:45   Politică
4629 3
Foto: gagauzinfo.md
Partidul Democrat (PDM) ar putea sprijini proiectul de lege al Partidului Comuniştilor (PCRM) privind asigurarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei, deoarece acest fapt corespunde programului PDM, iar Partidul Liberal Democrat (PLDM) consideră că pentru examinarea şi adoptarea documentului trebuie asigurată o bază legislativă.

Secretarul fracţiunii PDM, Sergiu Sîrbu, a relatat agenției "Infotag" că o lege organică care să stipuleze statutul de neutralitate al Moldovei "nu ar fi de prisos".

"Acesta nu este primul proiect de lege de acest gen. Unul similar a fost propus în 2011 de PCRM, dar recent, din cauza expirării termenului, a fost anulat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Fiind unul dintre autorii proiectului precedent, sprijin această idee şi o consider necesară", a menţionat el.

Deputatul a explicat că fracţiunea PDM nu a discutat iniţiativa comuniştilor şi nu poate vorbi în numele colegilor săi, în pofida faptului că democraţii consideră statutul de neutralitate a Republicii Moldova unica variantă posibilă de dezvoltare a ţării.

Vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, consideră că adoptarea unei asemenea legi nu este necesară.

"Există articol în Constituţie, în care este stipulată neutralitatea permanentă a Moldovei. Atît timp cît în Constituţie nu va fi stipulat că statutul de neutralitate este reglementat de o lege organică, adoptarea unui asemenea document nu are sens", a spus deputatul.

Anterior fracţiunea PCRM a înregistrat în Parlament un proiect de lege ce prevede asigurarea neutralităţii printr-o lege organică. În opinia autorilor, acest fapt va contribui la rezolvarea problemei reglementării transnistrene şi consolidarea securităţii în Europa de Sud-Est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?